Kultúra

Átadták az idei Prima Primissima díjakat

Kányádi Sándor, Enyedi Ildikó, Eötvös Péter és Birkás Ákos nyert a művészeti kategóriákban

Tíz kategóriában, tizenötödik alkalommal vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában pénteken este.

Kányádi-Sándor
Kányádi Sándor költő, író, műfordító (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Magyar építészet és építőművészet kategóriában Farkas Gábor építész; magyar tudomány kategóriában Vicsek Tamás fizikus, akadémikus; magyar sajtó kategóriában Baló György szerkesztő, műsorvezető; magyar képzőművészet kategóriában Birkás Ákos festőművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató vehette át a Prima Primissima díjat pénteken este a Művészetek Palotájában. Az elismerést  magyar sport kategóriában Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző; magyar irodalom kategóriában Kányádi Sándor költő, író, műfordító; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Bálint György kertészmérnök; magyar zeneművészet kategóriában Eötvös Péter zeneszerző, karmester; magyar színház- és filmművészet kategóriában Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró kapta. A díj egyenként 15 millió forinttal jár. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat a Hazajáró – honismereti magazinműsornak ítélték a szavazók.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a díj kuratóriumának tagja köszöntőjében az MTI tudósítása szerint kiemelte, hogy a művészetnek, a tudománynak és a sportnak nem sztárjai, hanem munkásai vannak, akik egyedül a kihívásra és az alkotásra figyelnek. A munka örömét, az elhivatottság kockázatát jelenítik meg. Kitért arra, hogy Csányi Sándor, a kuratórium elnöke külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón. Az idén 750 jelölés érkezett. A primissimákat titkos szavazással választották ki a kuratórium tagjai és a Vállalkozók Országos Szövetsége kiterjesztett elnöksége.

A díjátadón részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége; Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége és Pintér Sándor belügyminiszter.