Kultúra

Meglepetés Velencében

Willem Dafoe amerikai színészt nevezték ki a Velencei Biennáléhoz tartozó Színházi Biennálé művészeti igazgatójává a 2025-26-os évadra – jelentette be hétfőn a Biennálé igazgatói testülete.

Meglepetés Velencében
Willem Dafoe amerikai színészé lett a megtiszteltetés, kinevezték a Velencei Biennáléhoz tartozó Színházi Biennálé művészeti igazgatójává a 2025-26-os évadra
Fotó: AFP/Angela Weiss

Az olasz feleségével Róma közelében élő 68 éves színész elmondta, hogy a kinevezés meglepte, de nagyon örült neki. „Rájöttem, hogy filmszínészként ismernek ugyan, de valójában a színházban születtem, a színház készített fel és indított útnak. Színpadi lény vagyok. Színész vagyok. A színház tanított a művészetre és az életre” – fogalmazott közleményében.

Dafoe 1977-ben New Yorkban társalapítója volt a The Wooster Group színtársulatnak, amellyel mintegy húsz éven át lépett fel. Később filmszínészi pályafutásának több produkcióját kísérte el a Velencei Filmfesztiválra, tavaly a filmmustra versenyprogramjában szereplő Szegény párák című filmmel érkezett, amelyért a rendező, Jórgosz Lánthimosz a legjobb filmek járó Arany Oroszlán díjat kapta.

Idén nyáron is ott lesz a Lidón a filmfesztivál nyitó filmjének választott Beetlejuice, Beetlejuice rendezőjével, Tim Burtonnel és a szereplőgárdával. Willem Dafoe 2018-ban a Berlini Filmfesztiválon Arany Medve Életműdíjat vehetett át, a Velencei Filmfesztiválon pedig megkapta a legjobb színésznek járó díjat a Van Gogh az örökkévalóság kapujában című filmben nyújtott alakításáért.

A Színházi Biennálé a Velencei Biennálé független programja, amelyet 1934-ben alapítottak.

Kapcsolódó írásaink

Tikkelő magánnyomozó

ĀEdward Norton is bejelentkezett az Oscar-díjért: az Árva Brooklyn izgalmas, a filmnoiri hagyományokat folytató krimi, remek alakításokkal, látványvilággal és zenével