Kultúra

Átadták az idei Prima Primissima díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.

Átadták az idei Prima Primissima díjakat
Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő, a magyar irodalom kategória kitüntetettje a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar építészet kategóriában Ferencz Marcel építész, egyetemi tanár; magyar képző- és iparművészet kategóriában Lukácsi László üvegszobrászművész; magyar oktatás és köznevelés kategóriában Katz Sándor középiskolai matematika–fizika szakos tanár; magyar tudomány kategóriában Kiss L. László fizikus, csillagász; magyar irodalom kategóriában Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő vehette át az elismerést.

Magyar ismeretterjesztés és média kategóriában az M4 Sport televíziós sportcsatorna kapta a díjat. Magyar sport kategóriában Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző; magyar népművészet és közművelődés kategóriában Gőz László harsonaművész, a Budapest Music Center alapítója és vezetője; magyar zeneművészet kategóriában Sapszon Ferenc karnagy; magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában pedig Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró vehette át az egyenként 15 millió forinttal járó elismerést.

Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Hollerung Gábor karmester, karvezető kapta.

A húsz éve alapított elismerés díjátadó ünnepségén Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke helyett idén Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntötte a meghívottakat a kuratórium nevében.

„Ma este olyan embereket ünneplünk, akik a legmagasabb szinten jelenítik meg az elhivatottságot, a kreativitást és innovációt, az értékteremtő emberi elme csodálatos képességét” – hangsúlyozta Freund Tamás a gálaesten, amelyen jelen volt Lévai Anikó, a kormányfő felesége, Pintér Sándor belügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Áder János és Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, valamint Plácido Domingo operaénekes is.

Az MTA elnöke köszöntőjében örömtelinek nevezte, hogy 2023-ban több jelölés érkezett a Prima Primissima díjra, mint bármelyik előző évben.

Hozzátette: az elismerés nemcsak a díjazottakat illeti, hanem azokat is, akik támogatták, segítették őket és hisznek abban, hogy a tehetség és az elkötelezettség kibontakoztatása által valamennyien hozzájárulhatunk közös jövőnk építéséhez.

Freund Tamás azt mondta, a díjazottak nem csupán szakmai sikereikkel tűnnek ki, de példát és új utakat mutatnak az ifjabb generációnak is.

„Ez az ünnep egyúttal arra a felelősségre is emlékeztet bennünket, hogy ápoljuk és támogassuk a tehetséget, segítsük a következő generációkat az álmaik megvalósításában” – fogalmazott az MTA elnöke, hozzátéve, hogy az eseményen jelenlévő vállalkozások támogató tevékenysége nem csupán felelősségérzetüket példázza, hanem egyúttal befektetést is jelent a társadalom gazdagabb és egészségesebb jövőjébe.

„Legyen ez az este emlékezetes mindannyiunk számára, és ne felejtsük el, hogy a tehetség, az elszántság és a közösségi összefogás ereje mindig elvezet a sikerhez” – zárta köszöntőjét Freund Tamás.

A gálaest műsorában a megelőző évek Junior Prima, Prima és Prima Primissima díjasai, valamint korábbi Megyei Prima díjasok léptek fel.

Díjazott lett az M4 Sport

Az egyik legrangosabb hazai elismerésben részesült a közmédia sportcsatornája: megkapta a magyar ismeretterjesztés és média kategóriájának Prima Primissima díját.

Székely Dávid, az ország legnézettebb sportcsatornájának igazgatója a győzteseknek járó szobrot a Prima Primissima díjátadó gálaestjén, a Müpában vette át – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája.

Székely Dávid csatornaigazgató, miután átvette az M4 Sport televíziós sportcsatorna nevében a magyar ismeretterjesztés és média kategória díját a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában
Székely Dávid csatornaigazgató, miután átvette az M4 Sport televíziós sportcsatorna nevében a magyar ismeretterjesztés és média kategória díját a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Felidézték, hogy a magyar sport otthonát idén szeptemberben Prima díjjal tüntette ki a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriuma. A testület közleményében akkor úgy fogalmazott: „Az M4 Sport kommentátorainak és műsorvezetőinek köszönhetően életre szóló közös pillanatokon osztozhatunk.” A csatorna egyedülálló szakmai tevékenységét magyar ismeretterjesztés és média kategóriában ismerték el.

A minősítéssel a csatorna esélyessé vált kategóriájában a Prima Primissima díjra is. A Müpában tartott pénteki díjátadó gálaesten a kategória győzteseként hirdették ki a közmédia sportcsatornáját, ezzel a legjobbak közül a legjobbá, Prima Primissima díjassá vált.

A díjátadó ünnepségen Székely Dávid csatornaigazgató elmondta: „a sport az egyik legfontosabb része az életünknek, a mi feladatunk, hogy ezt az üzenetet napról napra eljuttassuk a nézőinknek. Minden olyan pillanatot megmutassunk, ami nemzeti identitásunk részévé válhat, és megajándékozza a nézőket közös élményekkel. Az ország legkiválóbb sportszerkesztősége a miénk, kollégáim az év minden napján bizonyítják, hogy érdemesek erre a címre. Köszönjük a nézőknek ezt a nívós visszaigazolást, a jövőben is azért dolgozunk, hogy a legjobbak legjobbjai legyünk.”

A csatorna a díjátadó napján jelentette be, hogy december 25-én új sportvetélkedő műsort indít SzuperPáros címmel az ország legkiválóbb sportolóival. Az M4 Sport 2024-ben minden eddiginél több sportközvetítéssel várja a nézőket.

Kapcsolódó írásaink

A hosszúfurulyán játszott dallam

ĀJuhász Zoltán egy gyimesi lassú magyaros megtalálásáról, mívesen faragott pásztorfurulyáról és arról a tapasztalatáról, hogy a magyar társadalom kisközösségek formájában is újraépíti önmagát