Kultúra

Elsüllyedt várost találtak a régészek Egyiptomban

Hatalmas felfedezésre bukkantak régészek az egyiptomi partoknál – írta meg a promotions.hu. Újabb atlantiszi legenda van születőben?

Elsüllyedt várost találtak a régészek Egyiptomban
Egy búvár Thonisz-Herakleion elsüllyedt városánál (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Egyptian Ministry of Antiquities

Archeológusok új kincseket fedeztek fel a Herakleion nevű „elveszett” egyiptomi városban, amely több mint ezer évvel ezelőtt tűnt el a Földközi-tengerben. A francia tengeri régész, Franck Goddio által megosztott értékes új leletek közé tartozik aranyékszer, ezüstedények és egy furcsa, kacsa alakú öntőeszköz. Emellett egy Djed is előkerült, ami egy egyiptomi hieroglifákban szereplő oszlopszerű jelkép, amely kék lapis-lazuli kőből készült.

A régészek egy titokzatos kerámiakezet is találtak a földben – számol be a kutatásról az online magazin.

Herakleion évszázadokig volt Egyiptom legnagyobb kikötője a Földközi-tengeren. Goddio, aki eredetileg 2000-ben fedezte fel Herakleiont, értékesnek gondolja az új leleteket . Szerinte Herakleiont Krisztus előtt a 8. század körül alapították, és Egyiptom kötelező belépési pontja lett a görögországi hajók számára. Azonban Herakleion „különböző természeti katasztrófákat” élt át, valószínűleg földrengéseket és szökőárakat, mielőtt teljesen a Földközi-tenger mélységébe süllyedt. A kikötőváros romjai a tenger alatt találhatók, körülbelül hét kilométerre egyiptomi parttól.

A legutóbbi ásatás, amelyet idén júliusban végeztek, a Herakleion déli csatornáját fedte le, ahol egy nagy Amon istennek szentelt templom maradványait találták. A templom kőtömbjeit a Krisztus e. 2. század közepére datálták, körülbelül ezer évvel azelőtt emelték, mielőtt az egész város elmerült volna. A templom helyszínén találtak ezüst rituális eszközöket, aranyékszereket és törékeny alabástromtartályokat, valószínűleg parfümök számára.

A KÉT RITUÁLIS TÁL, AMELYEKET AZ ISTENEKNEK BEMUTATOTT ÁLDOZATOKNAK KÉSZÍTETTEK, EZÜSTBŐL KÉSZÜLTEK, AMIKET AZ ÓKORI EGYIPTOMBAN RENDKÍVÜL ÉRTÉKESNEK TARTOTTAK.

Egy gyönyörű Djed pedig féldrágakövekből készült, ami hosszú ideje intenzív kék színe miatt hatalmas felfedezésnek számít. Az ásatások tovább zajlanak, mi pedig érdekfeszítve várjuk az újabb leleteket.

Kapcsolódó írásaink