Kultúra

Kutatók Éjszakája: több mint 250 programmal várja az érdeklődőket az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) pénteken több mint 250 ingyenes programmal, köztük látványos bemutatókkal és izgalmas előadásokkal csatlakozik Európa legnagyobb tudománynépszerűsítő ünnepéhez, a Kutatók Éjszakájához – közölte az egyetem az MTI-vel.

Kutatók Éjszakája: több mint 250 programmal várja az érdeklődőket az ELTE
Az Állam- és Jogtudományi Karon lesz gyermekjogi kerekasztal arról, hogy hogyan lehet segíteni a gyermekeknek
Fotó: ELTE ÁJK

Az ELTE kutatói kezdettől fogva részt vesznek az Európai Bizottság által kezdeményezett rendezvényen, és minden évben sokakat vonzó előadásokkal mutatják be legújabb felfedezéseiket – írták a közleményben.

A beharangozó szerint az Állam- és Jogtudományi Karon lesz gyermekjogi kerekasztal arról, hogy hogyan lehet segíteni a gyermekeknek; a Bölcsészettudományi Karon AI-vezérelt robotkarrajzművészt láthatnak a látogatók, vagy akár részt vehetnek esztétikai önismereti műhelyen is. Mint írták, az eseményen fény derül majd arra is, hogyan kapcsolódik egymáshoz Barbie és Buddha.

Idén először csatlakozik a Kutatók Éjszakájához a Gazdaságtudományi Kar, ahol az érdeklődők megtudhatják, mennyi idő eladni egy használt autót, mit lehet tenni Z generációsként a munkaerőpiacon vagy hogy milyen tényezők befolyásolják a döntéseinket, azaz valóban érzelmeink rabja vagyunk-e.

Az Informatikai Kar programjainak részeként az érdeklődők megtudhatják, mit lehet kiszámolni a kvantumszámítógépekkel, és bepillantást nyerhetnek a jövő iskolájába is.

A Tanító- és Óvóképző Karon szó lesz a távol-keleti archaikus nevelés-oktatás módszereiről, a Társadalomtudományi Karon pedig lesz kocsmakvíz, és beszélgetést rendeznek a társadalmi traumákról.

A beharangozó szerint csaknem 80 különböző program szerepel a Természettudományi Kar kínálatában, ahol lesznek interaktív fizikai kísérletek, megtekinthetőek lesznek azok a felvételek, amelyek az első szupernagy tömegű fekete lyukról készültek, és be lehet majd jutni a kémikus játszóházába, valamint az ELTE planetáriumába is.

A Pedagógiai és Pszichológiai Karon robotsimogató nyílik, és kiderül az is, hogy mit lehet tenni pszichológiai kísérletekkel a fenntarthatóságért. A szombathelyi Savaria Egyetemi Központban gerincegér bemutató, pneumatikus játékok és kódfejtés várja az érdeklődőket.

A programkínálatban gyerekeknek is szól a tigrisszelidítés és a „Varázslók, boszorkányok, mutánsok és padawanok – a gyermeki jogok fiktív univerzumokban” című előadás.

Az ELTE összes programja elérhető a kutatokejszakaja.hu weboldalon.

Kapcsolódó írásaink