Kultúra

Október elején rendezi meg a MagdaFesztet a debreceni Csokonai Színház

A fesztiválon bemutatják a Szabó Magda-életműsorozatban Kiálts, város! címmel idén megjelent drámakötetet

A női témák iránt érdeklődő közönséget várják elsősorban az idei MagdaFesztre, amelyet hatodik alkalommal, október 2–5. között rendez meg a debreceni Csokonai Színház – közölték a szervezők a fesztivál programismertető sajtótájékoztatóján szerdán.

Október elején rendezi meg a MagdaFesztet a debreceni Csokonai Színház
Október elején rendezi meg a MagdaFesztet a debreceni Csokonai Színház
Fotó: Facebook/Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen

A Csokonai Fórum Simor Ottó orfeumában tartott eseményen Mátyássy Szabolcs színházigazgató emlékeztetett arra, hogy az első fesztivált 2017-ben, Szabó Magda író születésének 100. évfordulóján rendezték meg, mára pedig az ősz egyik kiemelt kulturális programsorozata lett. A MagdaFeszt fókuszában a nő, a női lélek, a női alkotók állnak – tette hozzá.

„Kicsiny fesztivál, de nagy a lelke” – mondta Szabó K. István, a Csokonai Színház művészeti vezetője, kiemelve, hogy az idei rendezvény „a női önkifejezés exkluzív alkalma lesz”. Tájékoztatása szerint október 2-án Visky András A test történetei című többrészes drámájának már bemutatott első és második epizódja, majd a frissen színpadra állított harmadik és negyedik része, Éva és Artemisia története nyitja az idei MagdaFeszt előadásainak sorát Visky Andrej rendezésében.

A fesztivál második napján Nemes Zsófia, a színház tánctagozatának vezetője tart nyílt táncműhelyt. A koreográfus vezetésével a két évtizede működő együttes, új nevén a PR-Evolution Debrecen Kortárs Táncegyüttes táncművészei alkotják a színház frissen megalakult tánctagozatát, így eddig elkészült darabjaikat is játsszák majd.

A MagdaFeszt közönsége a Blue men, .és fehér című produkciót láthatja. A két részből álló táncszínházi előadás első része a „teremtés koronájának” titkairól vall, a férfiélet rejtelmeit kutatja, míg második része, az .és fehér minderre rímelve és ennek párjaként a női lét érzéseit tolmácsolja – mondta el a tánctagozat vezetője.

Szólani most címmel Újhelyi Kinga színművész a kortárs magyar líratermés színe-javát zenésítette meg, Varga Klári színművésszel közös estjén Dargó Gergely zongoraművész és Pusker János gordonkaművész működik közre.

Szabó K. István elmondta, hogy az idei MagdaFeszt programjait kiterjesztik a színház falain túlra is. A helyi Apolló moziban vetítik Goda Kriszta Ida regénye című filmjét, Tóth Kinga költő, hangperformer, vizuális művész Annamária énekel című kötetbemutató performanszára invitálják a közönséget a Modern és Kortárs Művészeti Központba (Modem), az Abigél titkai című esten pedig nagy gonddal összeválogatott töredékek szólalnak meg Szabó Magda életművéből Piros Ildikó előadásában és szerkesztésében a Református Nagytemplomban.

Az idei fesztiválon a budapesti Nemzeti Színház tolmácsolásában láthatja majd a közönség Az ajtó című, Szabó Magda regénye alapján készült nagy sikerű előadást Udvaros Dorottya főszereplésével – hangzott el a tájékoztatón.

A fesztiválon bemutatják a Szabó Magda-életműsorozatban Kiálts, város! címmel idén megjelent drámakötetet, gróf Nádasdy Borbála Asszonyszerelem, asszonysors című kötetéről pedig a szerzővel rendeznek beszélgetést – jelezték a szervezők.

Kapcsolódó írásaink