Kultúra

Tímár Sára és zenekara ma este mutatja be új lemezét a Benczúr Házban

Kányádi, Weöres Sándor megzenésítések és népzenei feldolgozások az új albumon

A Benczúr kerti esték sorozatában augusztus 23-án 19.30-tól hallható az Ének a határtalanról című műsor Tímár Sára és zenekara előadásában.

Tímár Sára és zenekara ma este mutatja be új lemezét a Benczúr Házban
Tímár Sára és zenekara a szakembereket is megnyerte magának
Fotó: Tímár Sára és zenekara archívumából

Tavasszal jelent meg Tímár Sára és zenekara ötödik lemeze, az Ének a határtalanról. Weöres Sándor költeményét választották címként. Olyan népdalok és Weöres, illetve Kányádi megzenésített versek hangzanak el a lemezen, amelyeknek központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás vagy az örök érvényű szerelem. Ezúttal Tímár Sára és Szabó Dániel dalszerzőként is bemutatkozik, közösen készítették a versmegzenésítéseket és a népzenei feldolgozásokat.

„A lemez messzi repít, a határtalan közelébe, mintha valaki kiültetne a felhők szélére, s ott hagyna, tessék nézelődj, gyönyörködj!" – állapította meg Kollár-Klemencz László énekes, zenész, dalszerző, filmrendező, író a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.

„Ebben a rohanó világban meg kell tanulnunk lassulni, mert elfut az élet és vele minden értékes pillanat. A zene az egyik legfontosabb segítség ebben és a dal, amely a lelkünkig hatol! Csodálatos, ahogy ti az Ének a határtalanról című új lemezetekkel megpendítitek bennünk a legfontosabb érzelmi húrokat. Szaladnunk kell, megállnunk és le kell ülnünk meghallgatni, megérezni az üzenetet a szerelemről, az életről és a halálról. Női energiáid szerintem határtalanok ezen a lemezen, nagyon szerettem! – hangsúlyozta Kocsis Enikő Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus.

Tímár Sárának nem szokása a dolgok könnyebbik végét megfogni. Weöres Sándor időskori versei (kiegészülve néhány más fajsúlyos verssel) sem könnyű alapanyagok, de neki meg sem kottyan, mert ugyanezeket a mélységeket kereste és találta meg már korábban erdélyi népdalokban, református népénekekben, karácsonyi dalokban is.

Bármihez nyúl, két dolgot biztosan megtalálunk benne: a népzenei eszköztár biztos kezű, érzékeny használatát (legyen az a Talizmán telitalálat a cappellája vagy egy moldvai dallamra ültetett vers) és a bölcsességre éhes figyelmet, a kívül és belül egyszerre kutató kíváncsiságot – mondta az énekesnőről Weyer Balázs etnomuzikológus, a Hangvető és Budapest Ritmo programigazgatója, a World Music Charts Europe zsűritagja.

„Már akkor egyértelmű volt számomra, hogy Tímár Sárának gyönyörű hangja van, amikor először hallottam a YouTube-on. Közös projektünk első próbáján azonban azonnal rájöttem, hogy az internet nem volt képes hűen visszaadni a hangját. Ugyan egy szót sem tudok magyarul, mégis éreztem, miről szólnak az általa énekelt dalok. Hangja színtónusainak spektruma engem az operaénekesekére emlékeztet. Nagy rajongója vagyok Sárának és az Ének a határtalanról című lemeznek is" – fejtette ki Branford Marsalis amerikai jazzszaxofonos a Tímár Sára énekéről és az új lemezről alkotott véleményét.

A szabadtéri koncert helyszíne a Benczúr Ház kerti színpada (1068 Budapest, Benczúr u. 27.) Az esemény a Halmos Béla Programiroda támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó írásaink

Halmos Béla táncolható gondolatai

ĀZenei értelemben a népdalra jellemző szabályok alapján születtek újjá a dalok – mondta lapunknak Pál István Szalonna Liszt-díjas népzenész a Jantyik testvérekkel közös albumáról