Kultúra

Tíz év szünet után fergeteges koncertet adott a Mandel Quartet

A csapat a késő középkor tánczenéitől a barokkig terjedő slágergyanús időutazást tett a hallgatósággal

Vasárnap este a Festetics palota zsúfolásig telt Tükörtemében fantasztikus koncertet adott a 40. születésnapját némi késéssel megtartó Mandel Quartet, amely tíz év után lépett az eredeti felállásban színpadra.

Tíz év szünet után fergeteges koncertet adott a Mandel Quartet
Az időutazás nem csupán a zenére korlátozódott, az együttes múltjából is ízelítőt kapott a hallgatóság
Fotó: Bácskai József

A régi zene kedvelői körében a Mandel Quartet neve a tíz évnyi szünet ellenére is lélekbizsergetően hat, amely már a kezdés előtt is látszott, hiszen egyetlen szék sem maradt üresen a koncertteremben. A csapat – Mandel Róbert - középkori és reneszánsz tekerőlantok; Kállay Gábor – blockflőték, rebec, ének;
Márta István – csembaló, reneszánsz ütőhangszerek; Jakobi László – gordonka – a késő középkor tánczenéitől a barokkig terjedő slágergyanús időutazást tett a hallgatósággal, miközben nem csupán a még napjainkban is kedvelt dallamokat elevenítette fel, hanem a dalok bemutatása mellett zeneszerszám bemutatót is tartott, és természetesen a 42 esztendő egy-egy feljethetetlen pillanatát is felidézte az est során.

A négy zseniális zenész: Mandel Róbert, Kállay Gábor, Jakobi László és Márta István a koncert előtt
A négy zseniális zenész: Mandel Róbert, Kállay Gábor, Jakobi László és Márta István a koncert előtt
Fotó: Mandel Kinga

A kvartett Magyarországon kívül legfontosabb hangversenyeit többek között San Franciscoban a Berkeley Early Music Festivalon, Rio de Janeiroban a Theatro Municipalban, a Bregenzer Festspielén, a müncheni Deutsches Museumban, a tel-avivi Old Jaffa Chamber Music Festivalon, a comoi Autunno Musicale fesztiválon, a ferrarai Aterforumon vagy a mexikói Cervantino Festivalon adta, de kalandos körülmények között a moszkvai Világ Ifjúsági Találkozón is felbukkantak. Számos televízió- és rádióállomás azóta is rendszeresen sugározza zenéjüket, de a régi magyar zene hírnevét öregbítették azok a több-tízmillió néző által figyelemmel kísért élő show-műsorok is, amelyek közül a hamburgi NDR Talkshow, a Radio Vaticana, a New York-i NBC Today Show televízió show és a WQXR rádióshow, a los angelesi KPFK vagy a bécsi ORF állomások voltak a legemlékezetesebbek.

A műsor nem csupán a közönség számára volt emlékezetes, hiszen sokat elárul a hangulatról, hogy az utolsó számot követően a zenészek a tervekkel ellentétben ráadást is tartottak.

Erről a különleges koncertről rádiófelvétel is készült, amelyet várhatóan a Bartók Rádió egy későbbi időpontban lejátszik majd.

Kapcsolódó írásaink