Kultúra

A színházé lesz a főszerep Debrecenben a következő két hónapban

Huszonöt előadást láthat a közönség május 11. és június 16. között a városban

Több mint 70 előadást láthatnak az érdeklődők a 10. Színházi Olimpia részeként Debrecenben, ugyanis a nagyszabású rendezvény égisze alatt szervezik meg a Bábművészeti Világtalálkozót, az Országos Színházi Találkozót és az AITA/IATA Nemzetközi Amatőr Színházi Fesztivált is májusban és júniusban – hangzott el a 10. Színházi Olimpia debreceni sajtótájékoztatóján szerdán.

A színházé lesz a főszerep Debrecenben a következő két hónapban
A színházi előadások mellett workshopokat és szakmai előadásokat is szerveznek a résztvevők
Fotó: Facebook/Színházi Olimpia 2023

Puskás István (Fidesz–KDNP), Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere elmondta: egy nagyon fontos nemzetközi eseménybe fűzi Debrecen színházi kultúráját a Színházi Olimpia, amelybe a régió is bekapcsolódhat.

„A rendezvény nemcsak a város lakóinak hozza el a színházi előadások legjavát, hanem a környező települések lakóinak is” – tette hozzá.

Vidnyánszki Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a 10. Színházi Olimpia művészeti vezetője kiemelte, az olimpia a legnagyobb színházi esemény jelenleg a világon: 58 ország 400 társulata 750 előadással érkezik Magyarországra. Hozzátette: az volt a cél, hogy ne csak Budapestre koncentrálódjon a rendezvény, ne csak a kőszínház ünnepe legyen, ezért mindenféle műfajban, a pajtaszínházaktól az amatőrszínházakon át a gyermekszínjátszókig bárki megjelenhet az ünnepen.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója jelezte: 25 előadást láthat a közönség május 11. és június 16. között Debrecenben.

Az olimpia tematikájához kapcsolódva érkezik Lengyelországból a Wanda Siemaszkova Színház előadásában a Mester és Margarita, a Szatmárnémeti Északi Színház a Raszputyint mutatja be, a Csokonai Színház pedig a Finálé című előadásával jelenik meg a programban, amelyhez további 22 produkcióval csatlakozik az ország 22 színháza az Országos Színházi Találkozón.

Pályi János, a Bábművészeti Világtalálkozó művészeti vezetője ismertette, hogy mind a 12 vármegyei jogú város társulatát megkeresték, és mindannyian csatlakoztak is az olimpiához. Országosan így 332 előadást láthatnak az érdeklődők 57 hazai és 53 külföldi társulattól, akik 4 kontinens 24 országából érkeznek.

Asbóth Anikó, a Magyar Bábművészek Szövetségének elnöke, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója hozzátette: a városban 34 előadás jelenik meg öt hétvégén keresztül május 8. és június 24. között. Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón ismertette az AITA/IATA Nemzetközi Amatőr Színházi Fesztivál programjait. Kiemelte, hogy 12 előadás érkezik Debrecenbe többek között Japánból, Finnországból, Franciaországból vagy Marokkóból. Az előadásokat eredeti nyelven tekinthetik meg a színházkedvelők június 19. és 25. között.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a színházi előadások mellett workshopokat és szakmai előadásokat is szerveznek a résztvevők.

Kapcsolódó írásaink

Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Ā58 ország 400 társulata 750 produkcióval és 7500 fellépővel várja az érdeklődőket, a programok július 1-jéig országszerte csaknem 100 helyszínen valósulnak meg