Kultúra

A költészet napja - Kétszáznál többen szavalják Petőfi verseit Orosházán

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik

Kétszáznál többen szavalják Petőfi Sándor verseit a költészet napja alkalmából április 13-án Orosházán – közölte a rendezvény szervezője kedden az MTI-vel.

A költészet napja - Kétszáznál többen szavalják Petőfi verseit Orosházán
Április 13-án este ingyenes felolvasószínházi est lesz az orosházi művelődési központban Petőfi és Arany barátsága témában Elek Ferenc színész, valamint Hajdú Steve színész és rádiós műsorvezető előadásában
Fotó: Facebook/PMK Orosháza

B. Imre Julianna, az orosházi Petőfi Művelődési Központ kulturális szervezője elmondta, az Árpád-kertben felállított színpadon az Anyám tyúkját, a Nemzeti dalt és a János vitéz elejét szavalják el a helyi és a környék felső tagozatos és középiskolás diákjai Szabó Kimmel Tamás színész vezetése mellett.

Két orosházi oktatási intézményből 240-en jelentkeztek a rendezvényre, de a közös verselésben partnereik a környék (Újkígyós, Nagymágocs és Lőkösháza) ugyancsak Petőfi nevét viselő művelődési központjai is, akik szintén csatlakoznak a rendezvényhez.

Április 13-án este ingyenes felolvasószínházi est lesz az orosházi művelődési központban Petőfi és Arany barátsága témában Elek Ferenc színész, valamint Hajdú Steve színész és rádiós műsorvezető előadásában.

B. Imre Julianna elmondta, a rendezvényre a Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiumtól nyertek el támogatást.

A rendezvényekkel az orosházi intézmény tiszteleg a Petőfi-bicentenárium előtt is. Az évforduló apropóján 300 ezer forint pályázati támogatásból felújították a művelődési központ bejárata mellett 1987-ben felavatott Petőfi-szobrot (Rajki László helyi szobrászművész alkotását) és környezetét is.

Az Országgyűlés 2020 decemberében határozatban döntött arról, hogy a 2022–2023-as évet Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítja a költő születésének (1823. január 1.) 200. évfordulója alkalmából.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik.

Kapcsolódó írásaink