Kultúra

Elindul a Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2023 programsorozat

Az akcióban több száz hazai képzőművész indította el egy-egy alkotását

Idén másodszor indul útjára a Fine Art Hungary – Az év műtárgya programsorozat: 2023-ban még több műalkotás várja az érdeklődőket az Artotek.hu-n, több mint 200 alkotásból választják ki az év műtárgyát.

Elindul a Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2023 programsorozat
Fine Art Hungary
Fotó: Facebook/Artotek.hu

A kezdeményezés fontos eleme, hogy nemcsak megtekinteni lehet a hazai alkotók műveit, de az április 11-től induló online aukción meg is lehet vásárolni őket – hangsúlyozzák a szervezők az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

Mint írják, a két hétig zajló online aukción az alkotások nem pusztán vásárlói licit tárgyát képezik, de egymással is versenyeznek: az elkelt tételek közül a vásárlók és a Fine Art Hungary szakértői testületének szavazatai alapján dől el, hogy mely alkotás nyeri el Az év műtárgya 2023 címet.

A Fine Art Hungary képzőművészetet népszerűsítő programsorozata A szemek megszólítása címmel indul az Aranybástya étteremben az alkotások bemutatásával április 10-én. A szervezők célja, hogy minél többen felfedezzék a műalkotások érdekes, változatos világát mint örömforrást.

Az online aukció nyitóeseményének pódiumbeszélgetésén Szurcsik József festőművész, a szakértői testület elnöke, Völgyi Miklós műgyűjtő és Németh Zsolt politikus, műgyűjtő vesz részt.

Az Artotek.hu portálon április 26-ig zajló árverésen a program csúcsalkotásaira, fotókra, grafikákra, szobrokra, plasztikákra lehet licitálni. A Fine Art Hungary – Az év műtárgya 2023 egyes tételei szakértői válogatás eredményeképpen kerültek az aukció darabjai közé – emelik ki a közleményben.

Mint írják, a szelekcióba, amely hűen tükrözi a magyar kortárs művészet sokszínűségét, kizárólag magas alkotói minőséget képviselő, művészi és gazdasági értelemben egyaránt időtálló értéket képviselő alkotás kerülhetett.

Az akcióban több száz hazai képzőművész indította el egy-egy alkotását. Az induló művészgárda gerincét a Fine Art Hungary TOP100 művészkör tagjai alkotják.

A válogatásban Naomi Devil (Ördög Noémi) vadonatúj, Parrots (Papagájok) című művével szerepel, Nagy Gábor György az 1954-es berni labdarúgó-vb döntőjének állít emléket alkotásával, Görög László pedig az Autumn című, Bauhaus absztrakt festményével indul a versenyen.

A szakértők Szilágyi Lenke fotóművész természetfotóját és a tavaly a TOP5 listára is felkerülő Richter Sára új alkotását, a Kétség című hímzést emelték ki. A mezőny sztárjai között található még Nyári István, Baksai József, Barakonyi Zsombor, Somorjai-Kiss Tibor, Csáki Róbert és Szabó Franciska is egy-egy kiemelkedő alkotással – áll a közleményben.

A nyitórendezvénynek otthont adó Aranybástya étterem az aukció bemutatótereként is funkcionál, ezen a helyszínen május végéig számos tétel megtekinthető.

Kapcsolódó írásaink