Kultúra

Mátyássy Szabolcs a debreceni Csokonai Színház új igazgatója

Mátyássy Szabolcs zeneszerzőt, színművészt, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusát választotta meg a debreceni Csokonai Nemzeti Színház új igazgatójának a város közgyűlése egyhangú szavazással csütörtökön.

Mátyássy Szabolcs a debreceni Csokonai Színház új igazgatója
Mátyássy Szabolcs, a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének a tagja
Fotó: Wikipedia

Gemza Péter jelenlegi igazgató megbízatása június végén jár le. Az igazgatói posztra hárman pályáztak, Gemza Péter nem adott be pályázatot.

A közgyűlési döntést megelőzően a pályázatokat értékelő szakmai bizottság egyértelműen Mátyássy Szabolcs pályázatát támogatta, akit a közgyűlés 2028. január 31-ig szóló mandátummal megválasztott igazgatónak. Az új igazgató pályázatában Szabó K. István rendezőt jelölte meg a színház új művészeti vezetőjeként.

Papp László (Fidesz–KDNP) polgármester a közgyűlésen megköszönte Gemza Péter eddigi, művészeti vezetőként, majd színházigazgatóként végzett munkáját.

Mátyássy Szabolcs Zoltán 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen alkalmazott zeneszerzés (BA), majd 2016-ban zeneszerző (MA) diplomát szerzett. 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA fokozatot, ugyanabban az évben művészeti igazgatás és művészetmenedzsment szakképzettséget kapott.

A Szegedi Nemzeti Színházban 1997-től 2003-ig, majd 2006-tól 2007-ig a prózai tagozat színművészeként volt a társulat tagja. Mátyássy Szabolcs a Színház és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének a tagja.

Kapcsolódó írásaink

Színpadon a Farsang

ĀSzombaton mutatja be a budapesti Thália Színház Ion Luca Caragialénak a nagyvárosi kisemberről írt vígjátékát, amelyet Hamvai Kornél új fordításában és átdolgozásában, Keszég László rendezésében láthat a közönség