Kultúra

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában

A tárlat tíz ember sorsán keresztül tekint vissza a holland gyarmati korszak 250 évére

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában, a kiállítás elsőként az amszterdami Rijksmuseumban volt látható – jelentette az AP amerikai hírügynökség pénteken.

Hollandia rabszolgatartó múltját bemutató tárlat nyílik az ENSZ New York-i székházában
A kiállítás számos tárgyát eredetileg a Rijksmuseumban mutatták be
Fotó: The New York Times

A Rabszolgaság című kiállítás a New York-i ENSZ székház látogatói csarnokában lesz látható február 27. és március 30. között, az Egyesült Nemzetek transzatlanti rabszolga-kereskedelemmel kapcsolatos programjának részeként. A tárlat a holland nemzeti múzeum 2021-ben megnyílt kiállításának adaptációja – jelentette be az amszterdami Rijksmuseum.

„A rabszolgaság világtörténelemre gyakorolt maradandó hatásának felismerése rendkívül fontos. Nagyon hálásak vagyunk az ENSZ-nek, hogy a kiállításon keresztül felhívja a figyelmet erre a fontos témára” – mondta Taco Dibbits, a Rijksmuseum főigazgatója.

A tárlat tíz ember sorsán keresztül tekint vissza a holland gyarmati korszak 250 évére, négy kontinenst, Európát, Ázsiát, Dél-Amerikát és Afrikát is érintve. Bemutatja a rabszolgasorba taszított emberek életét, a kegyetlen kereskedelemből profitálókat és azokat, akik ellenezték rabszolgaságot. A kiállításon a rabszolgákat megbéklyózó rozsdás láncoktól kezdve a fakalodákig, amelyekkel bokáiknál fogva bilincselték meg őket, számos a rabszolgatartással kapcsolatos tárgyi emlék is látható.

A Rijksmuseum kiállítása a rabszolgaságról szóló országos vitára hívta fel a figyelmet Hollandiában, amely a Black Lives Matter mozgalom hatására erősödött fel. Tavaly decemberben Vilmos Sándor holland király is csatlakozott Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, aki a holland állam nevében bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért.

Kapcsolódó írásaink