Kultúra

Antal Csaba hisz a színház világteremtő képességében + GALÉRIA

Február 3-án nyílik az Eternal Yorick – Life Book Csaba Antal című kiállítás a Műcsarnokban

Antal Csaba díszlettervező életmű-kiállítása nyílik meg február 3-án a Műcsarnokban, Eternal Yorick – Life Book Csaba Antal címmel.

Antal Csaba hisz a színház világteremtő képességében + GALÉRIA
A Műcsarnokban a kiállítás március 19-ig látogatható
Fotó: MH/Purger Tamás

Antal Csaba tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán végezte. 1976 óta foglalkozik díszlet- és jelmeztervezéssel. 1977–78-ban a Prágai Iparművészeti Főiskolán Josef Svoboda kurzusán tanult színházépítészetet és díszlettervezést. 1980–1987 között a szolnoki Szigligeti Színház tervezőművésze, 1987-től 1994-ig a budapesti Katona József Színház tagja volt. 

Jelentős munkái voltak az Új Színházban, a Magyar Állami Operaházban, a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban és számos nemzetközi teátrumban is. 

Munkásságát többek között Jászai Mari-díjjal (1991) és Hevesi Sándor-díjjal (2000) is elismerték, továbbá több alkalommal elnyerte a Színikritikusok díját is.

Számos hazai és nemzetközi kiállításon is részt vett, így munkáit láthatták már a Prágai Quadriennálén, az Újvidéken megrendezett triennálén, az Avignoni Fesztiválon, a párizsi Petit Palais-ban és a budapesti Műcsarnokban is. 

Az Eternal Yorick – Life Book Csaba Antal című tárlat a Kolozsváron 2022 novemberében nyolcadik alkalommal megrendezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztiválon volt először látható.

George Banu, a nemrég elhunyt román–francia színházteoretikus és színikritikus ennek kapcsán így írt róla: 

„Antal Csaba a művészszínház képviselője, de nem egy olyan magába forduló színházé, amely a kifinomultság foglya. Ez felemésztené az energiáit. Művészete a színház konkrét anyagában, forrásában rejlik, ezt kutatja és használja fel elkötelezettséggel és szenvedéllyel. Nem kételkedik a színházban, mert számára a színház és a vele folytatott párbeszéd az elsődleges.

Antal Csaba díszlettervezői munkásságának sokfélesége magával ragad, de ez a sokféleség nem jelent semlegességet, identitásnélküliséget. Művészete a megoldások gazdagságában és a jelentős szövegekkel vagy híres operákkal tett nagy utazásokban mutatkozik meg. Ő olyan színházi ember, akitől idegen a legcsekélyebb sértegetés. Nem támadja a színházat, hanem felvállalja.

Antal Csaba a színház erejében hívő művészek családjához tartozik, azok közé, akik hisznek a színház világteremtő képességében.”

A Műcsarnokban most lapozható könyvinstalláció formájában elevenednek meg az alkotó meghatározó művei.  Díszletmakettek, látvány-, díszlet- és jelmeztervek, előadásfotók és videófelvételek mutatják be alkotói világának sokszínűségét.

A látogatók felidézhetik többek között a Katona József Színház legendás Catullus előadását, az Új Színház Don Juanját, a kaposvári Valahol Oroszországban című előadást, de megtekinthetik a vígszínházi Hamlet, a Lót – Szodomában kövérebb a fű vagy a Naphosszat a fákon című előadások díszleteinek részleteit, valamint az alkotó 2015-ös Prágai Quadriennálén nagy sikerrel bemutatott Donor for Prometheus című live act-jét.

A kiállítás ideje alatt a Műcsarnok tárlatvezetésekkel is várja a közönséget. A meghívott vendégek között szerepel többek között Bagossy László, Bérczes László, Eszenyi Enikő, Máté Gábor és Tompa Gábor.

A Műcsarnokban a kiállítás március 19-ig látogatható.

Eternal Yorick – Life Book Csaba Antal
Eternal Yorick – Life Book Csaba Antal
Fotó: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink