Kultúra

Ragyogj! címmel kétnapos monumentális ünneppel nyílik meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as évada

Nyolc méteres táncoló bábu, verbunk, hip-hop, a Himnusz zenés története Veszprémben a hétvégén

Veszprémben január 21-én kezdődik  az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozata, amelynek nyitónapi rendezvényeit 17 órától a Duna TV, majd 21 órától az M5 csatorna közvetíti élőben, így bárki követheti a nemzetközi színvonalú kulturális eseményeket.

Ragyogj! címmel kétnapos monumentális ünneppel nyílik meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023-as évada
Szombaton lesz Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 évadának megnyitója
Fotó: EKF2023

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint Veszprém városa, amelyet 2019-ben az UNESCO a zene városának választott meg, mindig is Európa kulturális fővárosa volt, csak most már papírja is van róla.

A város 2018-ban, más nagy múltú, jelentős kultúrájú magyar városokkal versengve nyerte meg a pályázatot, és azóta készül a mostani, programokkal gazdagon megrakott évre.  Veszprém összefogott a Bakony–Balaton régióval, így – mint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő fogalmazott – bármilyen térséggel felveheti a versenyt kultúra és turisztikai célpontok tekintetében. Az összefogás azt is jelenti, hogy 116 magyar önkormányzat közös munkájának gyümölcsét élvezhetik, akik a rendezvényekre ellátogatnak. 

Porga Gyula távlati tervként a következő évekre azt jelölte meg, hogy kategóriájában Veszprém 2030-ig kerüljön be a világ húsz legélhetőbb városa közé.

Mint Markovics Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta: a mostani nyitány előtt decemberben volt az utolsó nemzetközi monitoring, amely után a projektet Melina Mercouri-díjjal tüntették ki.

Markovits Alíz a Veszprém-Balaton 2023 Zrt vezérigazgatójaés Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter
Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter
Fotó: EKF 2023

Szombaton 10 órától egész nap dzsessz-, blues- és népzenei együttesekkel, táncosokkal népesülnek be Veszprém utcái, a koncerthelyek és néhol a kirakatok is. Bárzenészek is szórakoztatják a közönséget.

A zártkörű hivatalos megnyitó, amelyet a Duna TV élőben közvetít, szombaton 17 órakor veszi kezdetét a Hangvillában. Itt gyülekeznek a politikusok, szervezők, a meghívott külföldi vendégek, és itt hangzanak el az ünnepi beszédek is.

Az ünnepi showműsor 20 órakor kezdődik három helyszínen: a Várban, az Óvárosban és a Húszemeletes tövében. Can Togay kulturális és kreatív főtanácsadó szerint egy álomszerű víziót látunk majd a városról, amelyben benne kavarog minden idősík. Úgy is elképzelhetjük, mint egy triptichont, amelyet három részre vágtak szét, és mindig máshol láthatók a központi képsorok.

A showműsor több művészeti ágat ötvöz, és egyszerre több érzékszervre hat majd. A Kossuth-díjas táncművész és koreográfus Bozsik Yvette társulata a szakrális tánctól a néptáncon át a groteszk színpadi táncig mindenféle műfajt felvonultat. Ifj. Zsuráfszki Zoltán táncművész és koreográfus részben flashmobszerű néptáncprodukciót mutat be táncosaival, amelyben megjelenik a lányok szakrális karikázótánca, a Veszprémre annyira jellemző verbunk és az olyan modern táncok is, mint például a hip-hop.

Az est összművészeti jellegét mutatja az is, hogy Gizella királyné (984 körül–1065), Szent István királyunk felesége, akinek a személye és emlékezete elválaszthatatlan a várostól, többféleképpen is megjelenik majd, például nyolc méteres táncoló bábu alakjában is. A produkció Verancsics Faustus (1540 vagy 1551–1617) veszprémi várkapitány alakját is bemutatja, akiről Can Togay azt mondta, hogy ő volt a magyar Leonardo da Vinci abban az értelemben, hogy sokféle találmánnyal gazdagította a magyar kultúrhistóriát.

Pacsay Attila zeneszerző Almádi szülötte, és mint helyi művészt, őt kérték fel a produkció zenéjének megkomponálására, ő pedig helyi előadóművészeket, illetve a  Nemzeti Filharmonikusok, a Fesztiválzenekar és a Magyar Rádió Zenekarának zenészeiből egy csaknem nyolcvan fős All Stars-zenekart hívott meg a jeles eseményre.

ifj. Zsuráfszkí Zoltán táncművész, koreográfus  akinek táncosai számtalan táncstílust és formát bemutatnak majd az ünnepen
ifj. Zsuráfszkí Zoltán táncművész, koreográfus, akinek táncosai számtalan táncstílust és formát bemutatnak majd az ünnepen
Fotó: Facebook/ EKF 2023

A Kiégő Izzók csapata fényfestéssel teszi monumentálissá a kulturális ünnepet, amely megelőzi a késő esti utcabált.

Vasárnap délelőtt az Óvárosban piaccal várják az érdeklődőket, majd 17 órától a Pannon Egyetem aulájában kezdődik A nagy Himnusz-sztori című rendezvény, amelyen Nyári Krisztián író, irodalomtörténész és Bősze Ádám zenetörténész beszélget arról, hogy mi volt a himnuszunk a Himnusz előtt, mennyi idő alatt írta meg Erkel a zenéjét és így tovább. Az előadást és beszélgetést a veszprémi illetőségű Mendelssohn Kamarazenekar zenei betétekkel gazdagítja.
 

Kapcsolódó írásaink