Kultúra

Budapesten Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegő című tragikus komédiája

A budapesti Márai Színház és a Veszprémi Petőfi Színház együttműködve színpadra vitte Lezsák Sándor művét, a Nyolcvan vödör levegő című tragikus komédiát.

Budapesten Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegő című tragikus komédiája
Módri Györgyi és Oberfrank Pál
Fotó: Márai Színház

Az előadás a Veszprémi Petőfi Színház Latinovits–Bujtor Játékszínében került bemutatásra 2022. október 8-án, most pedig egy előadás erejéig, január 25-én, a Thália Színházban lesz látható.

A drámát Lezsák Sándor 1982-ben, egy évvel a Békebeli éjszaka című első verskötetének megjelenése előtt írta, majd 1985 februárjában jelent meg a Színház című folyóirat drámamellékleteként.
Ősbemutatója 1989-ben hatalmas sikert aratott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

A darab rendezője Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész, valamint az Öregember szerepében is Őt láthatjuk, az Öregasszony szerepében Módri Györgyi színművésznő kápráztat el minket.

A szerző elmondta: „A nyolcvanas évek elején született a darab egy éjszaka alatt. Maga az ötlet egy túlélőcsomaggal kezdődött, amely segítséget nyújthat az embereknek egy háború és különféle, előre nem látható események bekövetkezése esetén. Ahogy nézegettem ezeket a csomagokat, az jutott eszembe, hogy lent, az alföldi tanyavilágban, ahol élek, sokat gyakorolták háborúk idején, hogy hogyan lehet túlélni azt, hogyan lehet elrejtőzni, elrejteni az asszonyokat, leányokat... Különféle történetek voltak előttem, amelyek bennem dolgoztak, és igazából ennek köszönhetően született meg a darab.”

Az író úgy fogalmazott a darab cselekményéről: „Egy ezermester öregember a kútban megteremt egy olyan bunkert, óvóhelyet magának és a feleségének, amely az évtizedek alatt történelmi és egyéb ismereteinek köszönhetően alkalmassá válik egy atomháború túléléséhez is, majd az egész bonyodalom egy veszekedéssel kezdődik igazából.” Azt is hozzátette, bár ez a mű a nyolcvanas években íródott, mégis aktualitását éli ebben a nagy zavarban, ami a mai világot jellemzi. „A túlélés technikáját is meg kellene tanulni. Fel kell készülnünk a jó változatra, de kell készülnünk a rossz változatra is. Mindenkiben megfogalmazódik a gondolat, hogy hogyan tovább, aztán próbáljuk ezt a gondolatot eltávolítani magunktól, és végül sikerülni fog mindent megoldani. Talán segít majd ez a tragikomédia feldolgozni magunkban ezt a gondolatot, féltést, aggodalmat.”

Oberfrank Pál: „Ez egy jól megírt, nagyszerű és mellbevágó mű, egyre erősebb a valóságtartalma. Most különösen nagy szükség van arra, hogy társulatban létezzünk, egymásba kapaszkodjunk, elfogadjuk, tiszteljük a másikat.” Azt is hozzátette: „Semmit nem szabad idézőjelbe tenni, elviccelni, nagyon reálisan és őszintén kell a közönség elé vinni. Attól lesz egészen hajmeresztő, ha meggyőződésből fakad.” Azt is elmondta, hogy ezekben a vészterhes időkben segítheti utunkat egy ilyen előadás, hogy feldolgozzuk, szembesüljünk, tükörbe nézzünk, és ki-ki megtalálja önmaga felelősségét, helyét. „Helyt kell állni és megcsinálni mindenkinek a maga küldetését, maga dolgát, és ha ez hiteles és őszinte, akkor hibázni nem lehet.”

Fővárosi bemutató

2023. január 25., 19 óra
Thália Színház, Télikert

Kapcsolódó írásaink