Kultúra

Három szilveszteri sláger, ami végül is nem az

ABBA, Fitzgerald, U2 – úgy gondolták, és mégsem

Még három nap szilveszterig, hamarosan az alkoholfogyasztással viccelődő, az ünnep utáni fogyás fontosságát hangsúlyozó, valamint az újévi fogadalmak fölöslegességére rámutató tartalmak öntik el az online teret. Addig húzzuk ki egy kis zenés kutatással!

Három szilveszteri sláger, ami végül is nem az
A U2 egy párizsi koncertjén
Fotó: Wikipedia

A karácsonyi és a szilveszteri popsláger ugyanaz – legalábbis az elmúlt több mint fél évszázad tapasztalatai alapján így tűnik. A szerzők és a fogyasztók fejében egyaránt összecsúszik a két ünnep, szilveszterkor még a karácsony hangulatában ring mindenki, nem csoda hát, ha az ebben az időszakban megjelent dalokat egyaránt a karácsonyi piac termékeinek tekintik, függetlenül attól, hogy a dal valójában miről szól.

ABBA – A tinik tévedtek

Mielőtt túl bonyolultnak tűnne az okfejtés, nézzük az ABBA példáját! A zenekar 1980-ban publikálta a Happy New Year című, máig nagy sikerű, megszámlálhatatlan alkalommal és módon feldolgozott dalát, előbb egy limitált példányszámban kiadott kislemezen, majd a Super Trouper című album darabjaként – a korebeli közönség azonban fanyalgott.

Az ABBA 1974-ben
Az ABBA 1974-ben
Fotó: Wikipedia

A zenekar honlapjának egy cikke szerint egy svéd rádióműsor 1980 novemberében két tinit kért meg, hogy beszéljen a hónap elején megjelent albumról. A fiatalok két dalt is dicsértek, a Happy New Yeart viszont lehúzták, mondván, ez csak egy fogás volt arra, hogy a csapat megszedje magát a karácsonyi piacon.

A cikk szerint az igazság az, hogy a zenekar februártól októberig rögzítette a lemezt, amikor még sejtelmük sem volt arról, hogy a lemez mikor kerülhet piacra. Ráadásul a Happy New Year már korábban megvolt, eredetileg egy musical része lett volna, amelyről Björn és Benny álmodott, és amelynek a Monty Python-os John Cleese írta volna a szövegkönyvét, de sajnos a produkcióból végül semmi nem lett.

Érdekesség, hogy az ABBA soha nem írt karácsonyi dalt, és mint az eddigiekből kitűnik, szilveszterit sem akart. A Happy New Year mégis óriási siker, számos újrakiadást ért meg. Idén decemberben megint különleges kiadásban jelent meg: egy single formájában, mégpedig a mai trendeknek megfelelően színes – ebben az esetben arany – vinylen.

Fitzgerald – Amikor a szerző dühös

Ma már sztendernek számít Frank Loesser 1947-ben komponált dala, a What Are You Doing New Year’s Eve? Mi Ella Fitzgerald előadásában idézzük, bár nem ő volt sem az első, sem az utolsó, aki lemezre énekelte (1960-ban): aki a jazz, soul, R&B műfajban komolyan veszi magát, műsorra tűzi.

Ella Fitzgerald, 1963
Ella Fitzgerald, 1963
Fotó: Wikipedia

A dalról – azonkívül hogy remek darab – annyit érdemes tudni, hogy nem a szilveszterről szól. A szerző lánya, Susan Loesser az apjáról szóló életrajzi kötetben elárulta, Loessert mindig dühítette, ha ezt a szerzeményt valaki a karácsonyi időszakban adta elő. Magyarázatából kiderül, a címben és a refrénben foglalt „Mit csinálsz szilveszterkor?” valójában képes beszéd. Szerelmes dalról van szó, a mondat jelentése pedig, hogy az énekes (az irodalom szakosok ezt úgy mondják, hogy a versben megszólaló lírai én) szerelmét komolyan gondolja, hosszú távra tervezi. Ahogy a dalban elhangzik: „Talán túl korai még, / de tudni szeretném, / hol leszel sziveszter, szilveszter éjjelén?”

U2 – Bono és Walȩsa

A U2 nagy sikerű dalában, a New Year’s Day-ben már nem is szilveszterre, hanem újévre utal, és persze nem arról énekel.

Tudták a fiúk, hogy ennek a darabak ütnie kell, mert harmadik albumukon, az 1983-ban megjelent War-on ezt szánták húzó nótának még akkor is,ha az A oldalon nem az első, hanem a harmadik helyre pozicionálták. A számítás bejött, ez lett a U2 első olyan dala, amely bekerült a top 10-be az Egyesült Királyságban (egy dublini zenekartól igen szép eredmény), jól szerepelt a norvég, a svéd és a holland listán, sőt még az amerikai Billboard Hot 100 listán is sikerült az 53. helyet megszereznie, vagyis mindent egybevetve ez lett a banda első nemzetközi sikerdala.

A szöveg azonban nem kívánt reményekkel teli újévi dallá válni. A különböző források szerint Bono nem sokkal azután írta, hogy feleségül vette gyerekkori szerelmét, vagyis szerelmes dalnak indult, de végül más felhangot kapott: a mű a zenekar kiállását fogalmazza meg a Lech Walȩsa vezette Szolidaritás mozgalom mellett, még akkor is, ha a dalszöveg soraiból ezt a vázolt kulturális kontextus ismerete nélkül nehéz kibogozni.

A U2-tól nem idegen a politizálás, sőt pályájuk elejétől fontosnak tartják, hogy kiálljanak számukra fontos ügyek mellett. Elég ha az 1972-es londonderryi mészárlás áldozatainak emléket állító, minden koncerten előadott Sunday Bloody Sunday-re gondolunk, de énekeltek Nelson Mandeláért, ott voltak a Live Aiden és a Live 8-en, és a fal leomlása után nem sokkal Berlinben rögzítették Achtung Baby című lemezük anyagát.

Kapcsolódó írásaink