Kultúra

Kurátorok: Fazakas Réka

A debreceni Modem egyik alapító munkatársát, a Műcsarnok Derkó-kiállításainak állandó kurátorát kérdeztük pályafutásáról, terveiről

Egy kiállítás plakátján kevesen figyelnek a nevükre, többnyire a háttérben maradnak a tárlatok ünnepélyes megnyitásán is. Pedig nélkülük, a folyamatot összefogó, végig irányító munkájuk nélkül talán nem is lennének kiállítások. Ők a kurátorok, akik meghatározzák a tárlat koncepcióját, összeválogatják hozzá a műveket, képzőművészeti alkotásokat. És ha a szükség úgy hozza, elkészítik a feliratokat és a kiállítás katalógusát is.

Kurátorok: Fazakas Réka
Fazakas Réka, a Műcsarnok kurátora
Fotó: MH/Purger Tamás

Kezdjük talán azzal, hogy lesz egy emberből kurátor? Mikor, hogyan találkozott a képzőművészettel?

Debrecenben végeztem, a bölcsészkaron, és természetesen sokféle kurzuson részt vettem, ami művészettörténettel, esztétikával foglalkozott. Egyetemistaként eljutottam Párizsba is, ahol sok múzeumba ellátogattam, ami hatalmas élmény volt. Londonban nagyon sokszor megfordultam, talán tizenkétszer is. A Tate Modern örök szerelem, oda mindig elmegyek, de a többi londoni múzeumban is rendszeresen megfordulok, szerencsére ezek ingyenesek. Aztán ott van a Velencei Biennálé is, ahova először már szakmabeliként jutottam el. Ahol igazán kapcsolatba kerültem a képzőművészettel, az a debreceni Modem volt, ahol az alapítástól, 2006-tól dolgoztam. Gulyás Gábor hívott oda, közösen alakítottuk ki az egész intézményt, a koncepciót, egy fontos csapatmunka eredményeként.

A kurátor az általa összerakott Wágner-tárlaton
A kurátor az általa összerakott Wagner-tárlaton
Fotó: MH/Purger Tamás

Igen, híre is ment e munka eredményének, az induló Modem nagyon izgalmas, figyelemre méltó hely volt akkoriban.

Így van, az első öt év az ilyen volt, de azóta is nagyon izgalmas dolgok történnek ott, a mai napig figyelemmel kisérem. Az első öt év, az tényleg nagy berobbanás volt, hiszen Debrecenben nem volt előtte kortárs képzőművészeti intézmény. Én kiállítások szervezésével foglalkoztam, meg hát mindennel, ami adódott. A műtárgyak beszállításától, a tárlatok felépítésének szervezéséig, a grafikai, nyomdai munkák koordinálásán át minden feladatban aktívan részt vettem.

Mégis hány emberről beszélünk?

Nagyon kicsi csapat volt, az elméleti részt tizenegynéhány ember csinálta, de a kiállításépítők is kevesen voltak. Biztos, hogy rengeteget dolgoztunk, hatalmas munka volt a Leonardo-kiállítás, majd a Messiások, vagy az Hommage a Van Gogh-tárlat, csak hogy a nagyobb kiállításokat említsem.

Szkennelt és nyomtatott filozófusok között
Szkennelt és nyomtatott filozófusok között
Fotó: MH/Purger Tamás

Amikor aztán a Gulyás Gábor megkapta a Műcsarnokot, akkor hozta magával önt is?

Igen, így van. 2011-től, folytatólagosan itt is dolgoztam Gáborral. A legizgalmasabb nemzetközi feladatom a Műcsarnokban a Velencei Biennálé magyar pavilonjában rendezett kiállítások szervezése volt, hiszen ez a projekt akkor még ide tartozott.

És melyik előkészítésében, megvalósításában vett részt?

Félreértés ne essék, Asztalos Zsolt tárlatának nem én voltam a kurátora (Asztalos Zsolt Kilőtték, de nem robbant fel című kiállításáról van szó, amely az 55. biennálén, 2013-ben lett bemutatva. a szerk.), de nagyon sokat dolgoztam rajta én is. Ott voltam a megnyitón is, ami hatalmas élmény volt. De ugyanígy 2012-ben is feladatokat kaptam az építészeti biennálé kapcsán, amit a pécsi építészek hoztak létre. (Spacemaker – 13. Velencei Építészeti Biennálé, 2012. a szerk.) Ezek a munkák igazán inspiráló élmények voltak. Itt, a Műcsarnokban az első nagy tárlat, amin Gáborral közösen dolgoztunk az a Bizottság-kiálltás volt, 2011 őszén, Sírba visztek címmel. Ahol ef. Zámbó Öcsi, Wahorn András, feLugossy Laca és más, a társasághoz kapcsolódó művészek munkái, installáció voltak láthatóak.

Fazakas Réka 2011-től dolgozik a Műcsarnokban
Fazakas Réka 2011-től dolgozik a Műcsarnokban
Fotó: MH/Purger Tamás

Aztán melyik volt az első olyan kiállítás, amire kurátorként csak a Fazakas Réka név volt ráírva?

Ez a Műcsarnok 2016-os „Derkó” kiállítása volt, tehát a Derkovits-ösztöndíjasok kiállításán kezdtem el önállóan dolgozni. Az előző, 2015-ös kiállítást Bán Andrással, a Műcsarnok akkori vezető kurátorával közösen hoztuk létre, azután pedig ezeken a tárlatokon folyamatosan én dolgoztam. Nagy élmény mindig a pályakezdő művészekkel dolgozni, ám talán mégsem mondhatjuk, hogy csak pályakezdőek, hiszen a Derkó korhatára 35 év.

Amúgy kell ezekkel a fiatalokkal veszekedni is néha? Mármint arról, hogy melyik művük legyen kiállítva, és az hová is kerüljön?

Nem jellemző, de éppen ez az egésznek a varázsa. Az, hogy kortárs képzőművészekről van szó, tehát kialakulhat akár konfliktus is, de a végső cél mindig az, hogy egy jó kiállítás jöjjön létre. Eddig tehát hat Derkó kiállításnak voltam a kurátora.

A Wágner-kiállítás meditációs szobájának ablakában
A Wagner-kiállítás meditációs szobájának ablakában
Fotó: MH/Purger Tamás

Most egy olyan tárlatra lennék kíváncsi, amit Fazakas Réka szerint nem lehetett volna jobban megcsinálni. Lehet ez amúgy Fazakas Réka kiállítása is.

Hú, hát ez nem könnyű kérdés, talán az a legjobb, ha egy olyan kiállítást mondok, amit az interjú olvasója meg is tud nézni. Ez pedig a Műcsarnokban február elejéig látható Wágner Nándor-kiállítás, ami a múlt hónap elején nyílt meg. A száz esztendeje született szobrászművésznek ugyan vannak Magyarországon is köztéri szobrai, de ’56-os disszidensként Svédországban, majd Japánban futott be nagy karriert. Talán azért is fontos ez a tárlat, hogy az emberek, a kiállítás látogatói megtudhassák, ki is volt ő igazából. Legismertebb munkája a Gellért-hegyen lévő Filozófusok kertje szoborcsoport, amit most eredeti méretében, 3D nyomatként behoztunk a kiállítótérbe.

A Wágner-tárlat Japánt idéző felépítményei előtt
A Wagner-tárlat Japánt idéző felépítményei előtt
Fotó: MH/Purger Tamás

Mennyit dolgozott ezen a kiállításon, mikor kezdett el vele foglalkozni?

Az első megbeszélések január elején voltak, de közben más kiállításokon is dolgoztam, például a Derkó is erre az időszakra esett. A komolyabb előkészítési szakasz tavasszal indult, aztán ahogyan haladunk a megnyitó felé, mindig egyre intenzívebbé válik ez a munka.

Kinek az ötlete volt, hogy a Filozófusok kertje is bekerüljön a tárlatra?

Az ötletet Szegő György igazgató úr nagyon fontosnak tartotta, amely végül a Wagner Nádor emlékét ápoló Academia Humana Alapítvánnyal közösen valósult meg. Egy nagyon kreatív, fiatal miskolci cég két alapító-munkatársa szekenneltbe be, majd nyomtatta ki a szobrokat. Az ő innovációjuk, hogy egy egyszerű kézi szkenner használatával digitalizálták a szobrokat. Magyarországon tudtommal ilyen még nem volt, de a nemzetközi viszonylatban is meglehetősen ritka ez.

Hogy aztán egy 3D nyomtatóval kinyomtassák, majd a szobrászok csiszolás után bronzszínűre fessék, és antikolják azokat. A tárlaton szereplő japán teaház jelzésszerű felépítése kinek köszönhető?

A teaházat és a meditációs szobát Szegő György igazgató úr tervezte, aki építészettel is foglalkozik. Ez leginkább egy modell, ami megadja azt a hangulatot, amit itt, a tárlat ezen részében szerettünk volna elérni.

A kinyomtatott szobrok elhelyezésén még gondolkodnak
A kinyomtatott szobrok elhelyezésén még gondolkodnak
Fotó: MH/Purger Tamás

És mi lesz a sorsa a kinyomtatott szobroknak?

Azokat az alapítvány elviszi, és már keresik is a helyet, hogy hol lenne a legalkalmasabb a felállításuk. Azt ebben az esetben is hangsúlyozni kell, hogy a Műcsarnok nem múzeum, mi nem őrzünk műtárgyakat. Tehát itt nincs olyan műtárgyraktár, mint szemben a Szépművészeti Múzeumban vagy a Magyar Nemzeti Galériában.

Aztán egy olyan példaértékű kiállítást tudna mondani, amelynek létrehozásában nem vett részt?

Itt, a Műcsarnokban?

Bárhol, akár párizsi kiállítás is lehet.

Hát, akkor maradnék a velencei biennáléknál, amelyekre igyekszem mindig kilátogatni. Ez egy nagyon nagy hagyományú, és folyamatosan változó kiállítás. A pavilonok színvonala is változó, de az, hogy százharminc esztendeje létezik, folyamatosan bővül, mindenképpen kiemelkedővé teszi. De a magunk háza tájáról talán a most is látható Festőjógát, Molnár Sándor műveinek kiállítását, vagy a Rockenbauer Zoltán által összerakott Kőnig Frigyes-tárlatot említeném. Amit a Szépművészeti Múzeum az utóbbi időben csinál, az világszínvonal. Az, hogy ezeket a fantasztikus neveket idehozza, ha csak az idei évet nézzük, akkor Bosch, Matisse, El Greco, és a tavaszi Cézanne-tárlat a válság és a Covid utóhatásai ellenére, egészen óriási teljesítmény. De ott van William Kentridge Lágyabban játszd a táncot című nyolccsatornás videóinstallációja is, ami még november 20-ig látogatható a Millennium Házában. Megmondom őszintén, ezt az kiállítást már háromszor láttam, nem véletlenül.

Wágner Sándor Magyarországon készült vázlatai között
Wagner Sándor Magyarországon készült vázlatai között
Fotó: MH/Purger Tamás

A soron következő munkáiról lehet tudni valamit?

A legközelebbi tárlat, amin máris dolgozunk, az a jövő évi Frissen kiállítás lesz, amelynek egyik művészével máris elkezdtük a munkát.

És akkor az utolsó, a Rockenbauer Zoltánnal készült interjúból más ismert kérdés: mi lenne az „álomkiállítás”, amit szeretne megcsinálni?

Nagy örömmel rendeznék a Velencei Biennálé magyar pavilonjában egy kiállítást a közeljövőben.

Kapcsolódó írásaink

A Véres Bárótól AB-ig, a múzsáig

ĀTöbb ezer várrekonstrukciós rajz, 99 festmény a múzsájáról és egy sorozat Unger-Sternbergről, a Véres Báróról. Kőnig Frigyesnek nyílt kiállítása a Műcsarnokban