Kultúra

Új létesítménnyel gazdagodott a Rám-szakadék

A beruházás a Pilisi Parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség együttműködésében, az Európai Unió és a magyar állam támogatásával valósult meg

A Dunakanyar és azon belül Dömös környéke a Rám-szakadékkal, a Prédikálószékkel, a Vadálló-kövekkel nemcsak a Visegrádi-hegység, hanem hazánk leglátogatottabb természetjáró-látványosságai közé tartoznak. A látnivalókat összekötő turista-csomópontnál mostantól új fogadóépület szolgálja a kirándulók kényelmét és biztonságát.

Új létesítménnyel gazdagodott a Rám-szakadék
Az új fogadóépület a Rám-szakadéknál
Fotó: Pilisi Parkerdő

Budapest környéke, egyben hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága Dömös környékének vadregényes szurdokvölgye, a Rám-szakadék, illetve a közelben magasodó, páratlan panorámájáról nevezetes Prédikálószék, illetve a Vadálló-kövek.

A kettő közötti völgyben helyezkedik el a Szentfa-kápolna és a Kaintz György-forrás, amely az itteni túrák csomópontja. A hely népszerűségére jellemző, hogy a területet kezelő Pilisi Parkerdő évente több százezer belépést regisztrál.

A helyszínről a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar számos látványossága is megközelíthető. A Rám-szakadék természeti szépsége miatt méltán tartozik a Dunakanyar legismertebb kirándulóhelyei közé. A vulkanikus kőzetbe vágódott szurdokvölgy mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, és természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak. A Pilisi Parkerdő 2005-ben rozsdamentes anyagból készült létrákkal és korlátokkal könnyítette meg a feljutást, és biztonsági okok miatt – külföldi, például a Szlovák Paradicsomból ismert példák nyomán – felfelé egyirányúsították.

A völgy másik oldalán a Dunakanyar másik népszerű látványossága, a Prédikálószék magasodik, melynek csúcsára a Pilisi Parkerdő 2016-ban épített kilátót Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján. A csúcsra a Visegrádi-hegység egy másik igen nehezen járható útvonala vezet fel a szintén vulkáni andezittufából kipreparálódott sziklasoron, a Vadálló-köveken keresztül.

Átadják az új létesítményt
Átadják az új létesítményt
Fotó: Pilisi Parkerdő

A Visegrádi-hegység egyik leginkább frekventált kirándulóhelyén mostantól egy korszerű, többfunkciós fogadóépület szolgálja a természetbarátok kényelmét és biztonságát. A területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő éppen a hely népszerűsége miatt tartotta fontosnak, hogy információs és elsősegély-központot hozzon létre.

A 29 négyzetméter alapterületű, fából készült könnyűszerkezetes épület a már meglévő ökoturisztikai infrastruktúra fontos kiegészítő és hiánypótló eleme. Frekventált turisztikai és információs csomópontként nemcsak a Rám-szakadékba látogatók, hanem a Vadálló-kövekre, a Prédikálószékre vagy Dobogókőre tartó turisták is itt tájékozódhatnak a környékbeli célpontokról, látványosságokról és helyi jellegzetességekről – ideértve a gasztronómiát is. A felső szinten berendezett teraszon a vendégek megismerkedhetnek a helyi termékekből készült finomságokkal, de lehetőségük nyílik akár a magukkal hozott elemózsia elfogyasztására is.

A közeli két nehéz, helyenként és esős időben vagy eltévedés esetén akár kockázatos turistaútvonal indokolta, hogy az épületben a Pilisi Parkerdő megteremtse a térségbe érkezők biztonságos kirándulási körülményeinek feltételeit. Az épületben külön helységet alakítottak ki a bajba jutott turisták ellátására.

Defibrillátor, elsősegély-csomag és hordágy mellett megtalálhatók az erdei kirándulás során gyakori problémát okozó kullancs-csípés elleni eszközök is, valamint a darázscsípés sürgősségi ellátásához szükséges gyógyszerek és kötszerek. Mindezek használatát szakképzett személyzet segíti.

„A Pilisi Parkerdő az elmúlt években következetesen fejlesztette erdei turisztikai infrastruktúráját. Ma már elmondhatjuk, hogy az ország leglátogatottabb erdőterületei a 21. század igényeinek megfelelő, rendszerbe kapcsolt infrastruktúrával várják az erdőlátogatókat, túrázókat. Valljuk, hogy a Parkerdő számára a turisztikai infrastruktúra fejlesztése és így a kirándulók ökoszisztéma iránti érzékenyítése nemcsak egy feladat, hanem a fenntarthatóság magától értetődő, elválaszthatatlan része – mondta az avatóünnepségen Reinitz Gábor, a beruházást megvalósító Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Reinitz Gábor
Reinitz Gábor
Fotó: Pilisi Parkerdő

Hozzátette: munkájuk eredménye, illetve terméke nemcsak a faanyag, a vadhús vagy a számtalan ökoturisztikai szolgáltatás, hanem a nagybetűs erdő, Földünk egyik legösszetettebb ökológiai rendszere. Rámutatott: a Pilisi Parkerdőnél azon dolgoznak, hogy ezt a „terméket” folyamatosan biztosítsák a jelenkor és az elkövetkező generációk számára.

Kapcsolódó írásaink