Kultúra

Kibővül a Kárpát-medencére a Déryné színházi program

A jövő évtől Kárpát-medencei hatókörűvé válik a Déryné színházi program – mondta el a Déryné ifjasszony című tévéjáték budapesti díszbemutatója előtti sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára, Pataki András. 

   

Kibővül a Kárpát-medencére a Déryné színházi program
Vidnyánszky Attila
Fotó: MH/Purger Tamás

Pataki András hangsúlyozta: a Déryné program azokat a térségeket is minőségi színházi élményekkel gazdagítja, amelyekben a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított, a kőszínházak által el nem látott területekre juttat el értékes kulturális javakat.

A sajtóeseményen jelen volt Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, egyben a Déryné ifjasszony tévéjáték rendezője. A neves rendező elmondta, hogy Herczeg Ferenc darabját a Déryné program keretében vitte színre. A film célja az volt, hogy ezt az előadást minél pontosabban rögzítse, „a lelkét meg tudja fogni”, ám kicsit játszanak is a történettel, amíg végül „a film szétfeszíti a színház kereteit” – közölte az alkotó.

Vidnyánszky Attila hozzátette, a filmmel Déryné és a magyar nyelvű színjátszás kezdeteinek nagy alakjai előtt is tisztelegni kívántak, hiszen ezeknek a csodaemberkéknek köszönhetők a mai kőszínházak is.

Kis Domonkos Márk, a Déryné program igazgatója és a tévéjáték producere emlékeztetett arra, hogy szeptemberben lesz Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulója, ennek kapcsán számos programmal tisztelegnek a 19. századi színművész emléke előtt.

„A film egyfajta megkoronázása annak a hihetetlen munkának, amelyet a Déryné program résztvevői végeznek” – emelte ki a szakember, hozzátéve: a program idén csaknem 900 előadást valósít meg, ami összesen 400-500 ezer kilométer utazást jelent.

A forgatásra 73 millió forint és nyolc nap állt rendelkezésre, ez a rövid idő pedig rendkívül precíz munkát kívánt meg a stáb minden tagjától.

A filmet havonta legalább két alkalommal vetítik majd vidéki helyszíneken, közönségtalálkozókkal egybekötve – közölte. A tévéjátékban a színpadi adaptációhoz hasonlóan a főszerepet Tarpai Viktória alakítja, partnerei Janka Barnabás, Szemerédi Bernadett, Széplaky Géza, Fabók Mariann, Horváth Márk, Dánielfy Gergő, Vas Judit Gigi, Havasi Péter, Turi Bálint, Losonczi Kata, Dányi Krisztián, Ivaskovics Viktor, Habodász István, Kárpáti Barnabás és Gulyás Gabriella. A színházi előadás és a tévéjáték díszleteit Csiki Csaba tervezte, a jelmezeket pedig Kiss Zsuzsanna készítette.

A Déryné program 2023-tól így válik Kárpát-medencei hatókörűvé: a Ferenczy István-alprogram Erdélyt és Kárpátalját célozza majd, a Kaszás Attila-alprogram a Felvidék és Ausztria településeit fedi le, míg a Soltis Lajos-alprogram a Délvidék, Horvátország és a Muraköz régióiba juttatja el a színházi élményeket.

Kapcsolódó írásaink