Kultúra

Díjat nyert a Nemzeti Színház Woyzeck-előadása Újvidéken

Az előadás teátrálisan, de egyben feltűnésmentesen beszél a világ nagy témáiról

Az alkotói csapat és a színészegyüttes kivételes kifejezőképességéért járó díjat kapta meg a Nemzeti Színház Woyzeck című előadása az újvidéki 49. Infant fesztiválon – közölte a budapesti teátrum szerdán.

Díjat nyert a Nemzeti Színház Woyzeck-előadása Újvidéken
A budapesti Woyzeck-előadás rendezője ifj. Vidnyánszky Attila
Fotó: Nemzetiszinhaz.hu

A szeptember 10. és 13. között megtartott színházi szemlére Szerbiából, Magyarországról, Ausztriából és Szlovéniából érkezett egy-egy előadás Alekszandar Popovszki rendező válogatása alapján.

Az Ozren Grabaric horvát színész, valamint Sonja Petrovic szerb rendező és Nikolina Djukanovic szintén szerb drámaíró összetételű zsűri egyhangúlag a bécsi Burgtheater Júlia kisasszony című előadásának ítélte oda a legjobb előadás díját. Az indoklás szerint a rendező precizitása és finomsága az előadást műalkotássá változtatta, a rendezői megoldások pedig nagyon bátrak és átgondoltak voltak.

A budapesti Woyzeck-előadás fiatal alkotói csapata a színészi együttes kifejezőkészségéért érdemelt díjat.

A zsűri indoklása szerint a fiatal rendező végtelenül szellemes előadása merészen kacérkodik a giccs és az ócskaság esztétikájával, és megmutatta, milyen banalitásokkal szembesülünk nap mint nap.

„A mindennapi egyszerű események nyomást gyakorolnak Woyzeckre, de az ügyes megoldásoknak köszönhetően az előadásban nemcsak ezt a külső világot látjuk, hanem a szereplő belső világát is, mintha a rendezőnek sikerült volna megfosztania Woyzecket a bőrétől, és a szemünk láttára kiráznia belőle mindent" – írta a zsűri. 

Az előadás teátrálisan, de egyben feltűnésmentesen beszél a világ nagy témáiról, amelyekkel Georg Büchner a társadalom szélére szorult rétegekről szóló kegyetlen drámája foglalkozik – szól az értékelés, amely szerint a Woyzeck című előadás olyan, mint egy megszelídített káosz, amely energiájával színházi izgalomban tart bennünket.

„Csodálatos színpadi mozgás és színészek, akik teljesen együtt működnek, mégis mindegyiknek sikerül kitűnnie a maga egyediségével. Ez az előadás arra emlékeztet bennünket, hogy a színház nemcsak az értelemre hat, hanem a szenvedélyt is felébreszti, és arra késztet, hogy senki se maradjon közömbös. Teljes és izgalmas színházi alkotást hoztak, amelyet a közönségnek ritkán van alkalma átélni” – olvasható az indoklásban.

Az ifj. Vidnyánszky Attila rendezte produkciót 2018. április 11-én mutatta be, és azóta is sikeresen játssza a budapesti Nemzeti Színház.

Kapcsolódó írásaink