Kultúra

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele

Ez idáig azt lehetett tudni, hogy nem létezik semmilyen mozgóképes felvétel Ország Liliről. A Fidelio kutatását vezető műgyűjtője, Kiss Dániel Áron hosszú évek óta reménykedett benne, hogy rátalál egy olyan anyagra, amelyen a művész látható és hallható.

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele
Ország Lili elfeledett tévéfelvételének részlete
Fotó: Fidelio

A huszadik század egyik legfontosabb magyar képzőművésze, Ország Lili 1926. augusztus 8-án született. Pályája az 1950-es évek szellemi szabadságot nélkülöző korszakában indult. A nehéz körülmények között alkotó művész az Állami Bábszínházban talált menedékre, ahol kezdetben díszletfestőként, majd 1960-tól haláláig díszlet- és jelmeztervezőként, a festőműhely vezetőjeként dolgozott. Illusztrált mesekönyveket, gyermeklapokat is, miközben folyamatosan, szinte éjjel-nappal festett egy harminc négyzetméteres lakásban.

Soha senki nem látta őt festeni, még az édesapám sem, aki az egyik legjobb barátja volt. Számára az alkotás egy egészen különleges állapotot jelentett. Éppen emiatt senki nem tudja, hogy valójában milyen technikával munkálta meg a felületet, hogyan kente és kaparta vissza a festéket – állítja Kolozsváry Marianna művészettörténész, aki gyerekkora óta jól ismerte a festőt.

Kolozsváry Marianna a felfedezés jelentősége kapcsán elmondta: „Hosszú évtizedek teltek el Lili halála óta, és hiába írtam művészetéről cikkeket, tanulmányokat, rendeztem meg 2016-ban az életműkiállítását a Magyar Nemzeti Galériában, alakja egyre halványult bennem. A művészettörténész szakirodalomban nem volt nyoma mozgófilmnek, amely felidézte volna alakját, hangját. Hiába kutattunk. S most mégis… megtörtént a »csoda«, előkerült ez a kis interjúrészlet. Minden gyerekkori emlékem felidéződött. Meghatódtam, sokat jelent."

Objektum doboz


 

Kapcsolódó írásaink