Kultúra

Csatatér, nyomda és földvár

A jövőben immár történelmi emlékhelynek számít  a Budapest V. kerületében található hajdani Landerer-nyomda, az isaszegi csatatér, a siklósi vár, a szabolcsi földvár és templom, valamint a tápióbicskei csatatér. Hazánkban jelenleg hatvan ilyen pont van.

Csatatér, nyomda és földvár
Az isaszegi ütközet újrajátszása (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Öt új helyszínnel bővült a történelmi emlékhelyek listája – közölte  a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), Mint írták, a jövőben ilyen pontnak tekinthető a Budapest V. kerületében található, egykori Landerer-nyomda, az isaszegi csatatér, a siklósi vár, a szabolcsi földvár és templom, valamint a tápióbicskei csatatér. Mint írják, a bővüléssel Magyarországon jelenleg hatvan történelmi emlékhely található, melyeknek szakmai ernyőszervezete a NÖRI.

Máriapócs görög katolikus kegytemploma is a listán szerepel
Máriapócs görögkatolikus kegytemploma is a listán szerepel
Fotó: MH

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára, a kormány döntése alapján most három olyan helyszín is történelmi emlékhely lett, amely az 1848-as forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz kötődik: a Landerer-nyomda, ahol a tizenkét pontot és a Nemzeti dalt nyomtatták, valamint a korszak legfényesebb diadalainak emlékét őrző isaszegi és tápióbicskei csatatér.

Ezek mellett felkerült a listára a Szent Lászlóhoz köthető zsinat helyszíneként a szabolcsi földvár és templom, valamint a magyar történelem viharos századainak szemtanúja, a Tenkes kapitánya című televíziós kalandsorozat forgatásának helyszínéül szolgáló siklósi vár is.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a bővítés kapcsán arról beszélt, kiemelten fontosnak tartja, hogy történelmünk jeles helyszínei minél kitüntetettebb figyelmet kapjanak és beépüljenek a köztudatba – nemcsak mint helyszínek, de mint nemzeti identitásunk fontos építőkövei. A NÖRI vezetője rámutatott, a formálódó Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program elsődleges pontjai lesznek e helyszínek, így a középiskolásoknak élményszerű, tapasztalaton alapuló ismeretszerzéssel tudják átadni történelmünk jelentős eseményeit és azok mára gyakorolt hatásait.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom