Kultúra

Megvannak a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös András, a 6Szín és Rába Roland, a Proton Színház művésze versengenek idén a Kaszás Attila-díjért. A tizenötödik alkalommal a szakma és a közönség szavazatai alapján odaítélt elismerésre már lehet szavazni.

Megvannak a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei
Augusztus 21-ig lehet szavazni
Fotó: Kaszasattiladíj.hu

Az idén tizenötödik alkalommal odaítélendő Kaszás Attila-díj a hazai színházi élet egyik legrangosabb, nem állami alapítású kitüntetése. A társulatok nevezései után kihirdetett három jelölt közül a nyertesről a szakma és a közönség dönt – a díj rangját is éppen ez adja. Az elismerés ezen túl bármilyen magyar ajkú színművészt megillet, határon innen és túl egyaránt, az odaítélés fő kritériuma, hogy az illető művész a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban jelentős közösségépítő szerepet is vállal.

Mindezek alapján 2022-ben Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház, Ötvös András, a 6Szín és Rába Roland, a Proton Színház művésze versengenek idén a Kaszás Attila-díjért. A jelöltek nevét online sajtótájékoztatón jelentették be ma délelőtt.

„A Kaszás Attila-díj nem korlátozódik az országhatárokon belüli társulatokra, hanem nyitva áll minden magyar ajkú színművész, illetve színtársulat számára. Nagy örömünkre szolgál, hogy eddig öt alkalommal is határon túli színművész vehette át ezt az elismerést” – hangsúlyozta Richly Gábor, a díjat 2013 óta társfinanszírozó Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára. Hozzátette: A jelöltek kiérdemelték nemcsak társulatuk, hanem mindnyájunk megbecsülését, ők azok, akik nemcsak elfogadják a közösség javait, hanem vissza is akarják adni a kapottakat.

Az elismerést támogató Kulturális és Innovációs Minisztérium képviseletében, Fülöp Péter kultúráért felelős helyettes államtitkár nevében Szóllás Péter főosztályvezető köszöntötte a jelölteket. Mint elmondta, az elismerés nem lezárás, befejezés, inkább jelzés arra, hogy a díjazott jó úton jár. „Visszacsatolás arról, hogy munkássága, művészete értéket teremt” – emelte ki.

„Rekordszámú, negyven társulat jelölt idén” – jegyezte meg Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója. Arra is kitért, a jelölés önmagában jelentős siker, hiszen a szakma javaslata alapján történik.

Harsányi Attilának vannak emlékei a névadóról, noha csak egyszer játszottak együtt
Harsányi Attilának vannak emlékei a névadóról, noha csak egyszer játszottak együtt
Fotó: Kaszasattiladij.hu

A Miskolci Nemzeti Színház tagja, Harsányi Attila Kaszás Attilához kapcsolódó emlékeit is felidézte egy videóinterjúban, többek közt elmondta, mennyire segítőkész ember volt. A jelöléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, óriási megtiszteltetés számára, hiszen azt jelenti, hogy a társulat döntése alapján mind emberileg, mind szakmailag megfelel az elismerés kritériumainak. Még azt is hozzátette: a Miskolci Nemzeti Színházban nagyon sok olyan ember dolgozik, aki szintén érdemes lenne a jelöltségre.

Ötvös Andrást a tavaly decemberben bemutatott Nagykarácsony főszerepében is láthattuk
Ötvös Andrást a tavaly decemberben bemutatott Nagykarácsony főszerepében is láthattuk
Fotó: Magyar.film.hu

Ötvös András, a 6Szín jelöltje arról beszélt, az egyik leghitelesebb dolog az, ha a színészről a kollégái és a közönség mondja azt, hogy díjra érdemes. „Azt jelzi, hogy amit éppen csinál az ember, az minőségi” – tette hozzá.

Rába Roland szerint a közösségösszetartó erőre ma nagy szükség van
Rába Roland szerint a közösségösszetartó erőre ma nagy szükség van
Fotó: Kaszasattiladij.hu

„Egyszerre megfelelni a szakmának és hatással lenni a közönségre, talán ez mindannyiunk legnagyobb vágya. A közösségösszetartó képességre most talán nagyobb szükség van, mint a színészi tehetségre” – nyilatkozta Rába Roland, a Proton Színház művésze.

Az elismerés átadását minden évben nagy összefogás kíséri, ugyanis a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen, és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Jelentős anyagi megbecsüléssel is jár az elismerés a minisztérium és a Raiffeissen Bank támogatásának köszönhetően.

A közönség az általuk legkedveltebb művészre augusztus 21-én éjfélig szavazhat a https://kaszasattiladij.hu/ oldalon.

Kapcsolódó írásaink