Kultúra

A tisztelet kultúrájának erősödése

Lezárult a magyar V4-elnökség – Több mint tizenegyezren vettek részt idén a VéNégy Fesztiválon és Színházi Találkozón

A visegrádi négyek elnöki tisztét Magyarország csütörtök este ünnepi gálaműsor keretében adta át Szlovákiának Nagymaroson a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó helyszínén. Így most egy éven át Szlovákia koordinálja a négy közép-európai ország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország közös politikai, gazdasági és kulturális törekvéseit.

A tisztelet kultúrájának erősödése
A V4-elnökség átadását évértékelő sajtótájékoztató és ünnepi gálaműsor kísérte
Fotó: MTI/Kovács Attila

„Indítsuk újra Európát!” – szólt a visegrádi négyek magyar elnökségének jelmondata, amely csütörtökön évértékelővel, valamint az elnökség ünnepélyes átadásával és gálaműsorral zárult.

„A Visegrádi Együttműködés az Európai Unió keretein belül is megsüvegelendő együttműködési forma” – jelentette ki Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára csütörtökön Nagymaroson, a V4 magyar elnökségének kulturális záróünnepségéhez kapcsolódó sajtótájékoztatón.

Hoppál a 9. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó részeként tartott eseményen hozzátette, Visegrád a Duna partján áll, és a folyóval összekötött két part kapcsolata szimbolikus üzenet is. „Széttagoltságunk egyben könnyen áthidalható egységet is jelent itt, Európa közepén mind a négy ország számára” – fogalmazott. Hangsúlyozta, a programokra, csúcstalálkozókra, a kulturális együttműködésekre, a kulturális turisztika erősödésére visszatekintve elmondható, hogy a tisztelet kultúrájának erősödése volt az egyik pillére az elmúlt évnek, a másik pedig egymás még jobb megismerése.

„Idén az eddigi legmagasabb látogatószámot érte el a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A négy nap során tizenegyezren látogattak el a visegrádi négyek kultúráját fókuszba állító, világsztárokat is felvonultató zenei és színházi programokra. Jövőre június 22–25-én rendezzük meg a tizedik, jubileumi fesztivált” – jelentette be Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató.

Azt is megjegyezte, jövőre a találkozót szeretnék összekapcsolni a Nemzeti Színház által koordinált, országosan megrendezett Színházi Olimpiával. Mint elmondta, további tervük az is, hogy mivel idén a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, illetve a V4-ek diákjai számára szervezett Ártér című workshop kiugróan sikeres volt, jövőre a többi művészeti egyetem diákjait is meghívják a találkozóra.

„Földrajzilag és kulturálisan is olyan mélyek a közös gyökereink, hogy bármilyen vihar is jött az elmúlt évszázadokban, semmi sem tudta megtépázni ezeknek a nemzeteknek az összefogását” – hangsúlyozta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó fővédnöke.

Varju Krisztina, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország a pandémia időszakában vette át az elnökséget, és egy másik válsághelyzetben zárja az időszakot. Kiemelte: mindkét válsághelyzet megmutatta a szolidaritás szükségességét, a regionális együttműködés jelentőségét, hogy a bajban az ember a szomszédaira számíthat elsősorban. „A magyar elnökség mottója – Indítsuk újra Európát! – most is aktuális, hiszen a jelenlegi válsághelyzetből is Európának az együttműködés alapján újraindításra, békére, a stabilitáshoz és a normalitáshoz való mihamarabbi visszatérésre van szüksége” – mondta a helyettes államtitkár.

„A négy ország közös kulturális öröksége erős közösségé formál bennünket” – emelte ki az eseményen Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter. Szlovákia nagykövetségének képviseletében Marián Varga – akinek jelképesen Navracsics adta át az elnökséget – arról szólt, hogy a visegrádi együttműködésnek a jövőben is van perspektívája. Úgy fogalmazott, a visegrádi együttműködést nagyon alacsony intézményesített szint, illetve informális együttműködési keretek jellemzik, ennek köszönhetően a négy ország harminc év elteltével is együttműködésben gondolkozik.

A júliusban induló szlovák elnökséggel kapcsolatban elmondta: prioritásnak tekintik, hogy a V4-es együttműködés olyan projektekre irányuljon, amelyek pozitívumokat hoznak az állampolgárok számára, és nagyon fontos ebből a szempontból a gazdaság, az infrastrukturális fejlesztések, illetve az emberek közötti kapcsolatok erősítése.

Az ünnepi gálaműsort Koós-Hutás Áron és Horváth Márk (gitár–trombita) duója nyitotta. Őket követte Kriszta Kinga, a Magyar Állami Operaház szólistája Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művéből Szilvia belépőjével, majd Horváth István tenor Puccini Turandotjából a Nessun Dorma áriával, míg Györfi Anna és Vastag Tamás az Erzsébet, a szerelem szentje című musicalből Az Ég tartja a Földet című dalt adta elő. A Recirquel artistája, Herczeg Richárd produkciója lenyűgözte a közönséget. Az esten bemutatták a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó kéthetes workshopján Juraj Bielik vezetésével készült összművészeti előadást is, amely a Grammatica mysterii címet viseli, és a dacosan lázadó, ifjú Petőfit mutatta be ismert, illetve kevésbé ismert versein és levelein keresztül magyarul, valamint szlovákul.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom