Kultúra

Művészpalánták összhangban a természettel

A táj mesterségei, kézműves hagyományai is bemutatkoznak

A hét végén kezdődik a 6. Kapolcska, amely nyolcnapos tehetségkutató és -fejlesztő összművészeti tábor „kisfesztivállal” összekötve.

Művészpalánták összhangban a természettel
Minőségi művészeti oktatást kapnak a táborlakók a Kapolcskán
Fotó: Kapolcska.hu

A Kapolcskát a tehetséggondozás jegyében 2017-ben indította útjára Márta István, aki 1989-től huszonnégy éven át szervezte a Művészetek Völgyét. Az idei össz­művészeti tábort június 26. és jú­lius 3. között rendezik meg a veszprémi településen. Ahogy az Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a program alapítója a sajtótájékoztatón elmondta: a tábor egyszerre jelent lelki feltöltődést és aktív együttlétet, hiszen a művészeti tartalom magas színvonalú meg­valósításán túl az összművészeti táborban minőségközpontú oktatást kapnak a kilenc és tizenhat év közötti fiatalok, és a kisfesztiválon együtt szórakozhatnak a fesztiválra érkező családok.

Az összművészeti táborban tizen­egy szekcióban százhatvan fia­tal és ötven pedagógus vesz részt. A Talamba Ütősegyüttes és a Szirtes Edina Mókus vezette vonós szekció mellett az idén is lesz Fonó-Kapolcska, dzsesszimprovizációs, mélyvonós, kézműves, fotós és krea­tív írás szekció is.

Márta István arról is beszélt, hogy a nemzetközi cimbalomszekció Erdélyből, Délvidékről, Csehországból és Szlovákiából érkező fiataljai klasszikus, népzenei és dzsessz­tanulmányokat is folytathatnak Herencsár Viktóriának, a Nemzetközi Cimbalomszövetség elnökének vezetésével Ba­logh Kálmán, Szabó Dániel, Tárkány Kovács Bálint közreműködésével. Lesz művészetterápiás foglalkozás is Kovács Rózsa vezetésével.

A helyszínen hangszerkiállítás is várja az érdeklődőket.

A táborban a Bethesda Református Gyerekkórház szekciójában a már gyógyult égéssérült, krónikus beteg vagy súlyos betegségből felépült gyermekek digitális projektfeladatokon keresztül ép társaikkal együttműködve alkothatnak.

A Kapolcska Program egyik központja annak az 1825-ben épült vízimalomnak az udvara lesz, amely a hagyományőrzés és a természetes életmód mintájaként szolgál a fiatalok számára. A felújított molnárházban kiállítások is várják a fiatalokat, ahol az Eger-víz malmairól, a táj mesterségeiről, kézműves hagyományairól, Kapolcsról és a környékről, valamint a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet történetéről – amely a Kapolcska szervezője és lebonyolítója – kaphatnak érdekes áttekintést.

A július elsején kezdődő kisfesztiválon bemutatkoznak a szek­ciók. Fellép többek között a Cimbaliband, a Silband Szlovákiából, a Talamba Ütősegyüttes, Szirtes Edina Mókus, Juhász Réka és zenekara, a Tárkány Trió, Karácsony János James,Pintér Zsolt népmesemondó, István Refa Hoppál Mihály Band. Boros Misi idén is tart zongorás mesterkurzust.

Kapcsolódó írásaink

A cimbalom szerelmese

ĀHerencsár Viktória elszántsága az egész világot megmozgatta – „A Kapolcskán olyan fiatalok is találkoznak a hangszerrel, akik korábban legfeljebb csak hallottak róla”

Június 26-án indul a Kapolcska

ĀKurzusokkal és koncertprogramokkal várják a fiatalokat és a családokat Kapolcson, a VI. Kapolcska Összművészeti Tábor és Kisfesztiválon