Kultúra

Baráth Emőke lép fel a Müpában a jövő héten

Vivaldi, Purcell és Händel művei, a 18. század legszebb áriái csendülnek fel június 28-án Baráth Emőke és a világhírű Europa Galante zenekar előadásában a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A lírai szoprán Baráth Emőke alig több mint egy évtizede robbant be a zenei életbe. Manapság már ritkaság, ha a külföldi hangversenytermek mellett hazai színpadokon is hallhatjuk énekelni, ám a Müpa 2021/22-es évadának művészeként több emlékezetes koncerttel örvendeztette meg a magyar közönséget – olvasható az MTI ajánlójában. Baráth Emőke szólistaként állt már a Carnegie Hall, a Musikverein, vagy az Opéra Royal de Versailles színpadán. Idén a Warner Classicshoz tartozó Eratónál jelent meg Dualitá című szólólemeze, amelyen a zeneirodalom leghíresebb női és nadrágszerepeinek felvonultatásával mutatja meg a szoprán hang sokszínűségét.

A sikeres album tavasszal, alig néhány héttel a megjelenése után élőben is felcsendült a Müpában Philippe Jaroussky vezényletével. A kora nyári koncert programján és az énekesnő életében egyaránt központi helyet foglal el Händel muzsikája. A koncert során elhangzik a Gyönyör áriája a zeneszerző legelső, Az Idő és az Igazság diadala című oratóriumából, valamint két olyan meghatározó operájának részlete, mint az Aetius és a Julius Caesar Egyiptomban.

Baráth Emőke az 1989-ben alakult olasz zenekar, a többszörös Grammy-jelölt Europa Galante partnereként lép színpadra. Az együttest azzal a szándékkal hozta létre megálmodója, Fabio Biondi, hogy a historikus zene korhű tolmácsolója legyen. Első lemezük, az Antonio Vivaldi versenyműveit tartalmazó felvétel hatalmas sikert aratott, de az igazi robbanást A négy évszak forradalmian új interpretációja jelentette. A világhírű mű teljes terjedelmében hallható lesz a június 28-i koncert műsorán.

Kapcsolódó írásaink

Wagner-napok a Bartók rádióban

ĀÉlőben, egyenesen a Müpából követhetik hazánk egyik legjelentősebb komolyzenei rendezvényét, a Budapesti Wagner-napokat a Bartók rádió hallgatói

Cziffra-emlékkoncert a bécsi Collegium Hungaricumban

ĀA bécsi Cziffra Stiftung (Cziffra Alapítvány) negyedszázados évfordulója alkalmából pénteken a bécsi Collegium Hungaricumban tartanak ünnepélyes estet a Cziffra György-emlékév és az alapítvány közös szervezésében