Kultúra

Osztrák magánelismerés két magyar képzőművésznek

Kortárs alkotók

Egy osztrák és egy lengyel alkotó társaságában két magyar képzőművész is elismerésben részesült a STRABAG Artaward Internationaltól.

Ez az egyik legmagasabban dotált festészeti és rajzművészeti magándíj Ausztriában: évente egy fődíjat és négy, összesen 35 ezer euróval járó elismerést osztanak ki. A nemzetközi művészeti díjat ezúttal Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Magyarországon és Ausztriában hirdették meg. A fődíjat idén az osztrák Andreas Werner nyerte el, az elismerésben részesültek között pedig ott van a magyar Bernáth Dániel és Ezer Ákos. Bernáth Dániel művei a történelmi ismereteiről tanúskodnak nemzetközi és nemzeti vonatkozásban (Kassák Lajos, Maurer Dóra, Bak Imre), valamint a párbeszéd igényéről, különösen az organikus absztrakció modernista mozgalmaival. Bernáth festői esztétikája nagyon pontos és a részletgazdag.

A rendhagyó, már-már középkori archaikus anyagot, az összeragasztott rétegelt lemezeket a művész olyan felületként használja, amelyen több szinten zajlik a képi cselekvés. Ezer Ákos a kortárs figuratív festészet képviselője. Műveinek mostani sorozatában furcsán torz alakok groteszk „break dance”-ét hozza létre. Egyforma arcú testek kabaréja, egymásra rétegezve és hibrid formára törve. Ez egy életvidám és nem túl hízelgő kép egy kor emberéről egy olyan világban, amelyet ő maga teremt és alakít át.

Kapcsolódó írásaink