Kultúra

Miatta lett sok kislány Tímea

Nyolcvanadik születésnapját ünnepli Béres Ilona

A magyar filmgyártás ikonikus alakja Béres Ilona, aki ma ünnepli nyolcvanadik születés­napját. Az MMA Kiadó könyvvel tiszteleg a művésznő előtt.

Miatta lett sok kislány Tímea
A másik híres Jókai-szerep: Alfonsine-ként Várkonyi Zoltánnal A kőszívű ember fiaiban
Fotó: NFI/Inkey Tibor

Azt mondják, volt idő, hogy el sem lehetett képzelni magyar filmet Béres Ilona nélkül. Már főiskolás korában főszerepet kapott az Esős vasárnapban, onnantól egymást követték a sikerek: Álmodozások kora, Hattyúdal, A kőszívű ember fiai – csupa kasszasiker. A Jókai Mór Az aranyember című regényből készült filmadaptációban is játszott, méghozzá olyan sikerrel, hogy azt követően számos leánygyermek kapta a filmben alakított karaktere után a Tímea nevet.

Béres Ilona Kispesten született, világéletében színésznek készült, érettségi után azonnal felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. A Madách Kamaraszínházban 1963-ban lépett először színpadra Füst Milán Boldogtalanok című előadásában, egy év múlva vette kézhez diplomáját. Akkor még kötelező volt a vidéki színházi gyakorlat, ezért egy évadot töltött Debrecenben, a következő évben már a Madách Színházban játszott.

A Nemzetibe 1967-ben, majd 1969-ben Várkonyi Zoltán Vígszínházába szerződött, ahol tizenöt évadon át jobbnál jobb szerepeket kapott, olyan nagyságokkal állhatott egy színpadon, mint Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Benkő Gyula, Somogyvári Rudolf, Békés Itala. A régi Nemzetibe 1984-ben szerződött, és máig örökös tagja. Annak a társulatnak, amelyet 2000-ben Pesti Magyar Színháznak kereszteltek át, 2011-ig volt tagja, utána szabadúszó lett.

Filmes karrierje az elért sikerek ellenére huszonöt évig szünetelt. Az Egy szerelem három éjszakája című film forgatásán órákat kellett eltöltenie egy csónakban a jeges Duna vizén, emiatt hónapokig betegeskedett. Kártérítésért beperelte a filmgyárat, ahonnan kitiltották, és csak egy negyedszázad múlva kapott ismét filmszerepet a Moszkva térben (2001) – alakításáért elnyerte a kritikusok díját.

Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el, 2000-ben Kossuth-díjat kapott, 2014-ben elsők közt választották be a nemzet művészei közé. Születésnapja tiszteletére az MMA Kiadó Ablonczy László szerkesztésében életművét feldolgozó albumot adott közre.

Kapcsolódó írásaink