Kultúra

Kárpátaljai művésztelepek újulnak meg

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az ukrajnai és kárpátaljai magyar művészek és művészeti területen alkotó és dolgozó emberek számára segítségnyújtási akciót szervezett a Magyar a Magyarért Alapítvány közreműködésével. Az április 5-i közgyűlésen meghirdetett akció keretében akadémikusaiktól 9 036 500 forint összegű támogatás érkezett be az alapítványhoz, mely a jelenleg menekülttáborként funkcionáló ingatlanok bebútorozását, és így közvetlenül a háború elől menekülők segítését szolgálja. Az MMA akadémikusai emellett számos más módon és ezt az összeget jóval meghaladó értékben – egyéni felajánlásokkal, művészeti produkciókkal, gyűjtésekkel – is segítették az elmúlt hónapokban a kárpátaljai magyarságot - írja az MMA sajtóközleménye.

Kárpátaljai művésztelepek újulnak meg
Kárpátaljai művésztelepek újulnak meg az MMA akadémikusainak felajánlásából
Fotó: MMA

Az MMA Titkársága és a Magyar a Magyarért Alapítvány együttműködési megállapodása a segítségnyújtási akcióból befolyt pénzösszeg alábbi célokra való felhasználását tartalmazza: a Pro Arte-Munkács Civil Szervezet bérleményeként működő beregszentmiklósi művésztelep berendezése bútorokkal, továbbá művészeti eszközökkel (festékek, vásznak stb.) történő ellátása; a Boksai József Alapítvány székhelyeként funkcionáló ungvári művészlakás felújítása; az ingatlanok biztonságtechnikai berendezésekkel való felszerelése.

Az épületek, mint ahogy a zábrogyi művésztelep is, jelenleg a menekült művészek átmeneti lakhatását biztosítják, a későbbiekben pedig alkotóhelyként szolgálhatnak az ukrán, a kárpátaljai és a magyar művészek, köztük az MMA köztestületi tagjai és ösztöndíjasai számára - emelik ki.

A Magyar Művészeti Akadémia mindemellett további támogatást nyújt a kárpátaljai művészek eszközökkel való ellátásának biztosítására, illetve a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulatának megsegítésére szintén a Magyar a Magyarért Alapítvány közvetítésével. Az Alapítvány kiterjedt kapcsolati hálóval bír Kárpátalján, partnerei sorába tartozik a kijevi Magyar Nagykövetség, az ungvári Magyar Főkonzulátus, a beregszászi Magyar Konzulátus, emellett a Boksai József Alapítvány, a Pro Arte-Munkács Civil Szervezet, a Kárpátok Művészetéért és Kultúrájáért Egyesület. A befolyt összeg felhasználásáról, amely a kárpátaljai művésztelepek felújítására és berendezésére kerül, Mankovits Tamás, a Magyar a Magyarért Alapítvány kuratóriumi elnöke részletes beszámolót küld az Akadémia számára 2022 júniusában.