Kultúra

Kortárs darabok, rendhagyó helyszínek

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa színházi programjai új nézőpontokat kínálnak

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program (VEB 2023 EKF) Rendkívüli terek címmel hét előadásból álló színházi programsorozatának célja, hogy a különleges helyszíneken bemutatott produkciókkal kimozdítsák a nézőket abból a felfogásból, ami kialakult bennük a klasszikus színházi élmény kapcsán. A szervezők és alkotók célja az is, hogy kísérleti jelleggel bemutassák a színházi műfaj fejlődését, alakulását, és kortárs műveket adjanak elő – hangzott el a veszprémi sajtótájékoztatón.

Kortárs darabok, rendhagyó helyszínek
Az előadások a régió számára fontos témákat dolgoznak fel
Fotó: VEB 2023 EKF/Toroczkai Csaba

A Rendkívüli terek című, a VEB 2023 EKF-en belül megvalósuló színházi előadás-sorozat szervezőinek az a szándékuk, hogy a nézők meggyőződjenek arról, egy elhagyott kőbánya, vagy gimná-ziumi tornacsarnok ugyanúgy erősítheti egy-egy előadás művészeti értékét, mint egy borászat arborétuma vagy egy erdőszéli tisztás. Azt is megígérték, hogy a konvencionálisabbnak számító színházi helyszíneket is újszerű formában használják majd. Az Amargant Színházi Műhely társulatának vezetője és színésze, Ilyés Lénárd tizenöt év nem szokványos színpadi tereiben szerzett tapasztalataikat osztotta meg a jelenlevőkkel a Séd partján, Veszprémben.

„A színház eszköz arra, hogy felfedezzük vele a dolgok valódi természetét. A szokatlan terekben létrehozott előadások lehetővé tesznek egy szélsőséges perspektívaváltást, egy esetleges útmutatást arra vonatkozóan, hogy a környezetünket mennyiféleképpen lehet, érdemes szemlélni. Ez a végtelenhez vezető utak közül az egyik. Igen kalandos út: kár lenne bárkinek kihagynia.”

Az elsősorban az Y és Z generáció tagjait, vagyis a húszas-harmincas éveikben járókat megszólító előadások terveiről Markovits Alíz, a VEB 2023 EKF program vezérigazgatója így fogalmazott: „Ezek az előadások a színházat és a közönséget segítik abban, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz. Nagy hangsúlyt fektetünk a megszokottból való elmozdulásra, részben a helyszín, részben a darabok jellege miatt.”

Különleges térben, a Badacsonyi-öbölre néző Folly Arborétumban játszik majd a Kabóca Bábszínház. A társulat vezetője, Szőke Kavinszki András kiemelte, hogy a rendhagyó terek színházi használata sok értéket adhat hozzá egy előadáshoz, ugyanakkor nemcsak a színészeket, de a nézőket is próbatétel elé állítja: „A Kabóca Bábszínház számára mindennapi kihívás becsábítani a közönséget a hagyományos előadásokra. Ennél is nagyobb kihívás rendhagyó módon eljuttatni azokhoz, akikben fel sem merül a bábszínház-látogatás gondolata.”

 Varga Richárd, a VEB 2023 EKF irodalmi és színházi felelőse a rendezvényen hangsúlyozta: „Ezek az előadások kísérletező jelleggel mutatják be a színház folyamatos alakulását és a kortárs műveket, de számomra legalább annyira fontos, hogy a programsorozat reprezentálja a Veszprémhez és a régiónkhoz kötődő művészeket, színészeket, és helyi és a régióban fontos témákat feldolgozó darabok is születnek.”

Kapcsolódó írásaink