Kultúra

Kövér László: Minden írástudónak döntenie kell, melyik oldalon áll

A 777 Közösség Egyesület, valamint Márffy Bence magyar nyelv és irodalom- és történelemtanár kapta a Polgári Magyarországért Alapítvány fiataloknak szóló elismerését.

Kövér László: Minden írástudónak döntenie kell, melyik oldalon áll
Átadták a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díj idei elismeréseit
Fotó: MH/Purger Tamás

Tizenhetedik alkalommal adták át a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjat. A Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumához idén több mint száz kiemelkedő előterjesztés érkezett, amelyeket átvizsgálva úgy döntöttek, ezúttal megosztva adják át az elismerést egy fiatal tehetségnek, Márffy Bence magyar nyelv és irodalom-, történelemtanárnak és egy példaértékű munkát végző közösségnek, a 777 Közösség Egyesületnek – közölte az alapítvány székházában pénteken Kavecsánszki Ádám, a kuratórium elnöke.

A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban
A 777 Közösségi Egyesület és Márffy Bence magyar nyelv, irodalom és történelemtanár részesült idén a Fiatalok a Polgári Magyarországért Díjban
Fotó: MH/Purger Tamás

A kuratórium indoklása szerint a 777 Közösség Egyesület a keresztény értékek elhivatott képviseletéért, az online térben és a fiatalok körében végzett kiemelkedő közéleti és közösségépítő tevékenységéért vehette át az elismerést.

„A régi gondolat szerint Európa három dombra épül, ez a három domb az Akropolisz, a Capitolium és a Golgota" – fogalmazott Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a 777 Közösség Egyesületet méltatva arról beszélt, e hármas örökség hagyatékának valamennyi eleme szükséges és elengedhetetlen része annak, amit egykor Európának és amelyet ma Magyarországnak nevezünk. A tárcavezető szerint ez az eszmei örökség ma támadás alatt áll. „Az emberi élet totális befolyásolására törekvő eltörlés kultúrája egyként fenyegeti a szabadságot és a valódi demokráciát" – jelentette ki, hozzátéve: éppen ezért mondanak köszönetet egy olyan közösségnek, amely a kereszténység bemutatására, a keresztény értékek mindennapokban való megjelenítésére törekszik. „Elkötelezett és cselekvő, a keresztény értékekből kiinduló Magyarország nem létezhet a jövőben sem az ezeket az értékeket vállalni és megjeleníteni hivatott szervezetek nélkül" – fogalmazott Gulyás Gergely.

A 777 Közösség Egyesület nevében Hortobágyi Tibor mondott köszönetet. Az újságíró azt mondta, a jövőben is azon dolgoznak, hogy megszólítsák a fiatalokat, mert fontosnak érzik, hogy a hitükről nyíltan, őszintén beszéljenek és tegyenek tanúbizonyságot.

Márffy Bencének a kuratórium indoklása szerint innovatív pedagógiai módszereiért, a digitális történelemoktatást megkönnyítő tevékenységéért ítélték oda az elismerést. A díjazottat Kövér László, az Országgyűlés elnöke méltatta. Beszédében Németh László írót idézve azt mondta, hogy ami károkat okozott Mohács óta a magyarságnak Európa történelme, azért az európai kultúra igyekezett kárpótolni. A házelnök úgy látja, kérdéses, hogy érvényes marad-e ez a megállapítás a 21. században. „Kérdés, hogy Európában a jelenlegi, egyre végzetesebbnek tetsző folyamatok elfojtják-e az európai szellemet, és a felismerhetetlenségig eltorzítják-e az európai kultúrát" – mondta. Kövér László szerint az előttünk álló időben minden írástudónak meg kell hoznia a döntését, melyik oldalra áll: a kultúrát építők vagy az azt rombolók, a lelket erősítők vagy a lélekgyilkosok oldalára. „Márffy Bence tanár úr meghozta a döntését: a magyar öntudat védőinek és építőinek a seregébe állt" – fogalmazott.

Márffy Bence köszönőbeszédében egyebek mellett azt mondta: „A legnagyobb jutalom, amit eddig valaha kaptam, az az egyszerű lehetőség, hogy a fiataloknak segíthettem abban, hogy megtanuljanak kritikusan gondolkodni az őket körülvevő világról." Hozzátette, ez megerőrsíti abban, hogy feladata még nem ért véget, az igazi munka csak most kezdődik.

Kapcsolódó írásaink

A TIM felügyeli ezentúl az MVM működését

ĀSteiner Attila: Az új minisztérium egyik nagy feladata lesz a következő időszakban, hogy meghatározza, miként lehet összehangolni a fenntarthatóságot, az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget