Belföld

Eltörölte volna Márki-Zay, a baloldal jelöltje a rezsicsökkentést

Népbutításnak nevezte korábban Márki-Zay Péter, Gyurcsány csúfosan megbukott jelöltje azt a rezsicsökkentést, aminek révén havi szinten 32 ezer forinttal több marad a családok zsebében. A baloldal terve mindig a benzinár és gázáremelés, szolidaritási adó és zöldadó, személyi jövedelemadó- és a társasági adó emelése, a minimálbér eltörlése.

Eltörölte volna Márki-Zay, a baloldal jelöltje a rezsicsökkentést
Márki-Zay Péter
Fotó: Facebook / Márki-Zay Péter

A rezsicsökkentés az egyik népbutítás  - mondta Márki-Zay Péter egy fórumon Gárdonyban tavaly.

A baloldali politikus azt mondta a rezsicsökkentésről, hogy mindent lehet jól csinálni, okosan csinálni, meg lehet ostoba módon csinálni, lehet néphülyíteni. Ellenben cinikusan azt üzeni az embereknek, hogy inkább fűtsenek, fürödjenek és főzzenek kevesebbet.

Igenis az árakon keresztül kellene ösztönözzük az embereket az energiatakarékosságra. Az energiavédelmi, hatékonysági beruházások soha nem térülnek meg, ha mesterségesen alacsonyan tartjuk az árakat - véli Márki-Zay. 

„Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. [...] Le kell szigetelni a házakat!”

Objektum doboz

A baloldali pártok bukott kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter 2021 novemberében a „valódi rezsicsökkentés” szükségességét hangoztatva kijelentette, hogy a „Fidesz rezsicsökkentése fenntarthatatlan”, továbbá az intézkedés megszüntetésével összefüggésben elmondta, hogy „a Fidesz saját maga valószínűleg rákényszerül erre, mert ez teljesen tarthatatlan”. Ehhez hasonlóan Hódmezővásárhely polgármestere az „igazságos, okos és fenntartható rezsicsökkentés” megteremtésének ígéretével állt elő, majd hangsúlyozta, hogy „a kormányváltás után valódi rezsicsökkentést vezetünk be, amely fenntartható lesz”.  A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani - mondta.

Objektum doboz

Márki-Zay Péter a totális választási csődöt követően sem hagyta abba a magyar emberek provokálását. Márki-Zay most újabb megoldást talált ki, méghozzá azt, hogy a magyarok a fürdővízzel öblítsék le a WC-t, ami már elmélet síkon is teljesen abszurd.

Ha kevesebb vizet akar valaki használni, akkor víztakarékos vízcsapokat tessék fölszerelni, nagyon egyszerű például, vagy tessék, van egy olyan ismerősöm, kedves barátom, aki ugye a vizet is részben visszaforgatja, tehát az a víz, amit mondjuk, mit tudom én, mire használ, az még utána lehet, hogy a vécé leöblítésére is alkalmas, mondjuk fürdővíz, teszem azt. Tehát vannak ilyen megoldások - mondta a Hit Rádiónak adott interjújában.

Márki-Zay Péter rossz, káros döntésnek tartja a benzinár csökkentését is, de, nincs ötlete, hogyan oldaná meg a drágulást. „Ki fogjuk dolgozni ezt a közeljövőben, tehát fel fogok készülni erre az eshetőségre” - de nem ez volt minden válasza. Vásároljanak a magyarok hibrid gépjárművet vagy kisebb autót, netán egy autóval utazzanak a munkahelyekre a munkatársak - javasolta.

Ezzel szemben a valóság: Az Orbán-kormány a rezsicsökkentést, azaz a hatósági energiaárakat – az egyik legfontosabb intézkedését – azért vezette be, mert 2010 előtt, a baloldali kormányok idején brutálisan elszabadultak az energiaárak. Havonta átlagosan 32 ezer forintot takarít meg a magyar családoknak a rezsicsökkentés. A lakosság így tavaly év végéig is összesen már több mint kétezermilliárd forintot spórolt meg. Ez az összeg pedig egyre csak nő.

Gyurcsányék semmilyen eddigi árstopot nem támogattak és képesek lennének háborúba sodorni az országot. A baloldal támadta a benzinárstopot, az élelmiszerárstopot, el akarják törölni a rezsicsökkentést és energiaválságba akarják sodorni az országot. Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók okozzák az európai áremelkedéseket, a magyar kormány egyedülálló intézkedésekkel védi a lakosságot. A benzin ára nálunk a legalacsonyabb, és a rezsicsökkentés fenntartásáért létrehozzuk a rezsivédelmi alapot - írja a Fidesz közleménye.

Nacsa: A baloldal még ebben a helyzetben is a rezsicsökkentés eltörléséért kampányol

A baloldal még ebben a helyzetben is a rezsicsökkentés eltörléséért kampányol - mondta Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője pénteken.

Nacsa Lőrinc kifejtette: a baloldal mindig is támadta és elutasította a rezsicsökkentést, ők a magyar emberek helyett mindig a multik oldalára állnak. Nincs ez másként most sem, amikor energiaválság és elszabaduló rezsiárak jellemzik Európát - fűzte hozzá.

Úgy fogalmazott: bukott miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter korábban elmondta a baloldal programját, amelyik szerint ebben a formában nem szeretnék fenntartani a rezsicsökkentés.

A KDNP frakciószóvivője rámutatott: a baloldal jelöltje azt is mondta, a rezsicsökkentés ostobaság, káros és felelőtlen, szerinte a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határoknál. A baloldal a brüsszeli bürokraták receptjét hangsúlyozta, szerintük az emberek fűtsenek kevesebbet - mondta.

Nacsa Lőrinc kijelentette: a baloldal még ebben a helyzetben is a rezsicsökkentés eltörléséért kampányol.

Kapcsolódó írásaink