Gazdaság

A TIM felügyeli ezentúl az MVM működését

A péntektől hatályos rendelet szerint mostantól a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) gyakorolja a Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonosi jogait, ami nagyon szoros szakpolitikai koordinációt tesz lehetővé - közölte a TIM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára pénteken Zalaegerszegen.

A TIM felügyeli ezentúl az MVM működését
Steiner Attila, a TIM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára
Fotó: MH/Purger Tamás

Steiner Attila a Greentech, Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás, Konferencia második napján tartott előadását követően elmondta: a péntektől a TIM felügyelete alá tartozó MVM feladata lesz megvalósítani azt a stratégiai célt, hogy megfizethető, megbízható és fenntartható energiát biztosítsanak a magyar lakosságnak és a vállalatoknak.

Az államtitkár kifejtette: az új minisztérium egyik nagy feladata lesz a következő időszakban, hogy meghatározza, miként lehet összehangolni a fenntarthatóságot, az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget. A kormányzat feladatmeghatározása szerint ezeket az alapelveket egyszerre kell figyelembe venni és a középpontba állítani.

A kormányzati stratégia és a jogalkotás mellett eszközök is kellenek, ezért fontos döntés, hogy az MVM tulajdonosi jogait a TIM gyakorolja - fűzte hozzá Steiner Attila.

Az államtitkár felidézte, hogy a korábbi kormányzati ciklusban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez tartozott az MVM felügyelete is, de a szakpolitikai elképzeléseket a korábbi Innovációs és Technológiai Minisztérium dolgozta ki. Azzal, hogy egy kézbe tartozik a szakpolitika és a felügyeleti jog, az elképzelések megvalósítása sokkal gördülékenyebb lesz - jelezte.

Kapcsolódó írásaink