Kultúra

Kolozsváron bemutatták az irodalmat őrző Méhes György Alapítványt

Nyelvében él a nemzet

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban Méhes György Ti földi Istenek (Bizánci capriccio) című egyfelvonásos színdarabjának  felolvasószínházi előadásával egybekötött sajtótájékoztatón mutatták be a napokban a Budapesten létrehozott Méhes György Alapítványt.

Az ünnepi eseményen az író fia, Nagy Elek  arról beszélt, hogy a Méhes György Alapítvány háromszázezer eurós tőkével indul, a későbbiekben pedig hárommillió euróra kívánják növelni az összeget. Így a Baumgarten Alapítvány után ez lesz a Kárpát-medence legnagyobb, irodalmat őrző alapítványa. „A legfőbb cél az, ami az irodalom lényege, hogy nyelvében él a nemzet” – emelte ki Nagy Elek.

Az alapítványon keresztül a határon túli kultúrát, irodalmat, költészetet, a fiatal írókat, költőket és kulturális programokat kívánnak támogatni. A sajtótájékoztatón Erős Kinga irodalomkritikus, a Magyar Írószövetség elnöke hangsúlyozta: megdőlt a toposz, hogy a rendszerváltozás előtt nem születtek és nem kerültek a fiókokba fontos irodalmi művek. Méhes György színműve is ezt bizonyítja. Mint mondta: az erdélyi magyar gyermekek Méhes György történelmi meséiből ismerkedhetnek meg a magyar történelemmel.