Kultúra

A Szentivánéji álom bemutatója a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Szerelmes komédia

Shakespeare klasszikus szerelmes vígjátékát a hétvégén mutatták be Horváth Csaba rendezésében Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban.

A Szentivánéji álom bemutatója a székesfehérvári Vörösmarty Színházban
Gázcsövek, létrák, légelvezetők szövevénye a szentivánéji erdő
Fotó: Vörösmarty Színház/Torma Sándo

A főbb szerepekben Sarádi Zsolt (Theseus, Oberon), Kiss Diána Magdolna (Hippolyta, Titánia), Molnár G. Nóra (Pukk), Keller János (Égeusz), Ladányi Júlia (Hermia), Krisztik Csaba (Lysander), Ballár Bianka (Heléna) látható.

Horváth Csaba a táncszínházi hagyományokhoz híven a mozgást tekinti az általa rendezett előadás kiindulópontjának, magát a történetet pedig így látja: „Benne van a természettel való szembesülés, másrészt fel lehet fogni próbatételnek is a szerelmespárok esetében. A házasság előtt álló fiatalokat megbolondítja a természet, kifordulnak önmagukból, és homlokegyenest máshogy kezdenek érezni, mint valójában. Az érdekesebb motívuma számomra ennek az egész történetnek, amikor az ember szembesül a saját maga természetével az érzelmein keresztül, hogy az milyen galibákat okozhat. Ezek a földöntúli természeti, fölöttünk álló erők mennyire erőteljesen tudják az érzelmeinket adott esetben megváltoztatni, manipulálni, és ezzel aztán többnyire szórakoztató és szellemes, de mégiscsak komoly galibát okozni egy bizonyos közegben.”

A díszlet – Kalászi Zoltán, Kiss-Benedek Kristóf munkája – is ezt a bonyolultságot emeli ki: gázcsövek, légelvezetők szövevénye ábrázolja a varázslatos szentivánéji erdőt, míg mögöttük a rózsaszínűre pingált fal az ókori Athénre utal. A Szentivánéji álom legközelebb május 15-én látható a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.

Kapcsolódó írásaink