Kultúra

Lévi Story: már olvassák, hamarosan nézhetjük

Várhatóan a nyár legütősebb színházi eseménye lesz a Lévi Story bemutatója. A produkció nemzetközi ritkaság is, hiszen elsőként állítja színpadra a farmerkirály Levi Strauss élettörténetét, ráadásul a sokszínű zenei anyag a klezmer világára épül.
 

Lévi Story: már olvassák, hamarosan nézhetjük
A nagy érdeklődéssel várt produkcióban tapasztalt és fiatal színészek játszanak együtt: Szulák Andrea, Haraszti Elvira, Kerényi Miklós Máté
Fotó: Veszprémi Petőfi Színház

„Csodálatos csapattal készül ez a nem mindennapi musical, ami nagy összjátékot követel. Ilyenkor úgy érezzük, bővült a társulatunk és akik vendégként érkeznek hozzánk, kicsit a Veszprémi Petőfi Színház tagjai lesznek. Jókedvet, jó hangulatot és jó munkát kívánok az egész próbafolyamathoz!” – jelentette ki Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Veszprémi Petőfi Színház színház igazgató-helyettese és kreatív menedzsere a Lévi Story című musical olvasópróbáján. Ősztől az intézmény veszi műsorra az előadást, miután július 15-16-án Siófokon, augusztus 26-27-én pedig Fertőrákoson már láthatták azok a szerencsések, aki jegyet tudtak szerezni rá.

A Lévi Story ugyanis szenzációnak ígérkezik. A musicalt a farmerkirály, Levi Strauss élete és az amerikai kivándorlási hullám ihlette. A történet valahol ott kezdődik, ahol a Hegedűs a háztetőn véget ér, s ezen belül Lévi (Lőb) Strauss kalandos életét, karrierjét, a farmernadrág, a blue jeans születését meséli el.

A Lévi Story zenei érdekessége, hogy a zeneszerző, Jávori Fegya természetesen nem tért el Budapest Klezmer Band védjegyévé vált zenei stílustól, de a musicalben van country, müncheni sördal, valamint mai jellegű musicalszám ugyanúgy, mint orosz-német népzenei alapokból felépített kettős-, vagy kisebb kórus.

Az előadás rendezője, Kerényi Miklós Gábor így fogalmazott a produkcióval kapcsolatban: „A színház se nem történelemkönyv, se nem irodalmi esszé. A színháznak akkor van értelme, ha mai pillanatokról mesél, ha van jelentése itt és most. Azt gondolom, ez az ősbemutató helytáll a jelenkorban: megmutatja, hogy milyen nehéz az újrakezdés, mennyire fontos az, hogy az ember ismeretlen közegekben meg tudja tartani saját magát, és ha kell újra tudja kezdeni az életét” – mondta.
 

Kapcsolódó írásaink

Megnyitotta kapuit a Walter Rózsi-villa

ĀTegnap, a múzeumok világnapján nyitotta meg kapuit a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlék-védelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) új kiállítóhelye