Kultúra

Zenei csodák palotája

Újabb kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas attrakcióval várja látogatóit mától a Magyar Zene Háza a Városligetben: a Kreatív Hangtérben nyolc interaktív, hangkeltő installáció révén fedezhetjük fel a zene határtalanságát, és próbálhatjuk ki képességeinket.

Zenei csodák palotája
Megnyílt a Kreatív Hangtér
Fotó: MH/Katona László

Mindig szerette volna kipróbálni, milyen lehet élőben részt venni egy lemezfelvételen? Stúdióban énekelni? Talán a vezénylés vonzza? Vagy kíváncsi arra, milyen színe és formája van egy egy „la" hangnak? Akkor feltétlenül látogasson el a Magyar Zene Házába (MZH), ahol az eddig is színes programkínálat és a rendkívüli állandó kiállítás most újabb izgalmas elemmel bővült.

A Magyar Zene Házának beltere
A Magyar Zene Házának beltere
Fotó: MH/Katona László

Szerdától látogatható ugyanis a Kreatív Hangtér, amelyben nyolc nagyszabású, egyedi tervezésű hangkeltő installáción keresztül ismerkedhetünk meg játékos keretek közt a zenével, a hangokkal, illetve saját képességeinket is elmélyíthetjük.

„Elképesztő új térrel, zenei csodák palotájával gazdagodott most a Ház, amely a megnyitása óta több, mint kétszázötvenez látogatót vonzott már" – emelte ki Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója a Hangtér sajtóbejárásán. Hozzátette: nem titkolt vágyuk volt egy olyan inspiráló tér létrehozása, ahol a látogatók saját élményeiken keresztül kedvet kaphatnak a zenéléshez, hiszen többek közt erről szól maga a ház is, hogy megmutassa a zene sokszínűségét.

„Fantasztikus értékkel gazdagodott a Liget, a város és az ország is a Magyar Zene háza által, amely igazán élő intézmény lett" – hangsúlyozta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Mint elmondta, a ház márciusban Cannes-ban, a világ legnagyobb és legrangosabb ingatlanszakmai kiállításán, a MIPIM-en elnyerte a fődíjat. Baán azt is megjegyezte, a házban ősszel nyílik az első időszaki kiállítás, amely a magyar pop-rock történetét hivatott bemutatni. „A Liget Projekt most bontakozik ki igazán, érik be a tízéves munka gyümölcse, hiszen még májusban átadásra kerül az idén százötven éves Néprajzi Múzeum első saját otthona is" – jelentette be.

A Kreatív Hangteret részletesen Horn Márton, az MZH intézményigazgatója mutatta be. Elmondta, az installációk koncepcióterveit Váczi Dániel zenész, a hangszerkészítőknek szóló nemzetközi megmérettetés, az amerikai Guthman-díj idei fődíjasa készítette, aki a Medence-csoporttal közösen hozta létre az itt kipróbálható nyolc egyedülálló hangszert, illetve hangképző installációt. Úgy fogalmazott, a Kreatív Hangtér korcsoporttól függetlenül mindenkinek nyitott.

A bejáráson alkalmunk nyílt kipróbálni a kisebbeknek is élvezetes Hangolyópályát, ahol különböző hangzó elemek segítségével megépíthetjük a golyó dallamot kirajzoló útvonalát, hallás alapján, kicsit flipper-szerűen: akár magunktól a Boci-boci tarkát, de némi segítséggel a Harry Potter főcímzenéjét is. Az egyik legkülönlegesebb játék az úgynevezett Ritmushajtány. Itt egy zakatoló akusztikus ritmusgépen négyszólamú kompozíciókat lehet létrehozni, melyek vetített animáción vizuálisan is megjelennek. A Hangfestő egy holoventilátor révén színekkel és formákkal kelti életre az áltunk énekelt vagy zongorázott hangokat. A Ligeti György 1968-as koncepciójának továbbfejlesztésével megalkotott Orchestrionban pedig karmesterként vezényelhetünk egy robotzenekart.

Egyénileg és csoportosan is nagy élményt nyújt, hogy a Kreatív Stúdióban vetített oktatóvideókon keresztül bárki megtanulhat egyszerű akkordokat, dallamokat, ritmusokat gitáron, basszusgitáron, szintetizátoron, dobon, illetve a hangstúdióban – ahogy említettük - bármilyen dallamot felénekelhet, mintha csak lemezfelvételen lenne. Az elkészült anyagot akár el is küldhetjük magunknak és barátainknak e-mailben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Goyától Canalettóig

ĀHat évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphatunk képet a Szépművészeti Régi Képtárában