Kultúra

Goyától Canalettóig

Hat évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphatunk képet a Szépművészeti Régi Képtárában

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának állandó kiállításának 18. századi egysége a héten. A válogatás szempontjairól és a most látható anyagról Dobos Zsuzsanna kurátor mesélt lapunknak.

Goyától Canalettóig
Csaknem kilencven festményt vonultat fel az intézmény állandó kiállítása
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Lezárult a Szépművészeti Múzeum felújításának újabb szakasza, így már teljes egészében látható a Régi Képtár állandó kiállítása. A négyszázötven négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig. A múzeum úgynevezett Barokk (városligeti) szárnyának műemléki munkálatai során összesen mintegy kétezer négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek.

„A tavaly december óta látogatható barokk kori anyag után az állandó kiállítás most megnyílt részén a második emeleti terekben hat egységben mutatjuk be a múzeum 18. századi gyűjteményének legjelentősebb darabjait” – magyarázta a Magyar Hírlapnak Dobos Zsuzsanna kurátor. Hozzátette: közel kilencven festményt vonultat fel a válogatás.

„És a Régi Képtár állandó tárlatának történetében most először a festészeti bemutatót ki tudtuk egészíteni szobrokkal” – emelte ki Dobos. Mint elmondta, a rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat.

A kiállítás első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag. Itt látható többek közt a múzeum egyik legfontosabb gyűjteményi egységéből, Francisco José de Goya y Lucientes vásznaiból a Köszörűs, a Korsós lány és a Bermudezné portréja című alkotás. A terem második felében a francia rokokó anyag legszebb darabjai kerültek kiállításra

Kellem, szellem, jellem – A francia festészet a 18. században elnevezéssel. Ebben a szekcióban helyet kapott többek közt Jean-Étienne Liotard egy különleges trompe-l’oeil csendélete is. A következő kiállítási egység első része a Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig címet viseli, ahol a Magyarországon is számos helyszínen dolgozó Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron művei láthatók.

A kurátor megjegyezte, a legnagyobb részt az olasz szekció képviseli, mintegy három egységben. A rokokótól a realizmusig tematikával a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bolognának, Rómának, Nápolynak és Lombardiának a művészetébe nyújt bepillantást a tárlat.

A következő egységben a velencei settecento művészetével a Szépművészeti kiemelkedően gazdag, világviszonylatban is jelentős 18. századi velencei gyűjteménye darabjainak segítségével ismerkedhetünk meg. A legfontosabb művek a kurátor elmondása szerint Giovanni Battista Tiepolotól A Szeplőtelen Szűz hat szenttel és fia, Giovanni Domenico Tiepolo Pihenő Szent Család című vásznai, valamint Sebastiano Ricci festménye, a Bethsabé a fürdőben.

„A tárlat végén nagyon látványos válogatást adunk a Régi Képtár gazdag táj- és városlátkép, azaz vedutagyűjteményéből Európai tájak és városok a 18. században elnevezéssel. Az itt felvonultatott anyag alkotásain Róma, Bécs, Firenze, Velence láthatóak: a korabeli utazók kedvenc célpontjai voltak, és ebből az igényből született meg a városlátkép-festészet” – hangsúlyozta Dobos. Még azt is hozzáfűzte, ebből a szekcióból három Bellotto- és egy Canaletto-kép emelkedik ki.

Az intézménytől azt is megtudtuk, a Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépéseként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is.

Kapcsolódó írásaink

Lehetetlen kiállítás

ĀSzombattól látogatható a Szépművészeti Múzeumban Kelet-Európa valaha volt legnagyobb tárlata a németalföldi mester, Hieronymus Bosch festményeiből

Főváros, divatváros

ĀBeindította a magyar márkák nemzetközi eladásait a Budapest Central European Fashion Week