Kultúra

Bemutatkozik az MNB Arts & Culture

A művészeti divízió a jegybank kortárs gyűjteményét hivatott gondozni

Idén májusban a nagyközönség először láthat műalkotásokat a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott képzőművészeti gyűjteményből. Amint arról lapunkban már beszámoltunk, az MNB, a Pallas Athéné Könyvkiadó és az MNB Arts & Culture szervezésé­ben megvalósuló Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás rendezvénysorozat keretében két pop-up kiállítást is rendeznek az MNB Budai Központjában. Hamvai Kingával, az MNB Arts & Culture művészeti divíziójának vezetőjével arról beszélgettünk, hogy milyen változások várhatók a divízió megalakulása után.

Bemutatkozik az MNB Arts & Culture
Hamvai Kinga: A szélesebb publikumhoz is szeretnénk szólni
Fotó: MH/Rácmolnár Milán

– Az MNB-Ingatlan Kft. tulajdonát képező gyűjtemény tanácsadó testületében Fabényi Júliához, a budapesti Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum igazgatójához nemrégiben két elismert szakember is csatlakozott: Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főmuzeológusa, gyűjteményvezetője és Rieder Gábor művészettörténész. Létrejött a gyűjtemény gondozásáért és láthatóvá tételéért felelős MNB Arts & Culture is. Mindez mennyiben jelent új irányt a gyűjteménnyel kapcsolatos törekvésekben?

– A legfontosabb cél továbbra is az, hogy hozzáférhetővé tegyük a gyűjtemény anyagát a szakma és a nagyközönség számára itthon és külföldön is. Tavaly december óta online formában bárki megtekintheti a gyűjtemény kortárs anyagát. Mindemellett fontos megemlíteni a műtárgykölcsönzési gyakorlatunkat is: a nagy sikerű Frey Krisztián-kiállításhoz összesen huszonnyolc képet bocsátottunk rendelkezésre a Ludwig Múzeumnak. A Deák Erika Galéria Fajó János-kiállításához is kölcsönadtunk egy alkotást, mint ahogyan a miskolci Herman Ottó Múzeum számára is két Kondor Attila-képet. Folytatjuk tehát a megkezdett munkát, és olyan időszakos tárlatokat tervezünk a nagyközönség számára ingyenes belépéssel, múzeumpedagógiai és művészetközvetítési programokkal, mint az elmúlt és a mostani hétvégén zajló Nagy könyvünnep és kortárs művészeti kiállítás, ahol minden érdeklődőt szeretnénk megszólítani.

– Milyen további programok várhatók?

– A közeljövőben a Műtárgyak Éjszakája programsorozat keretében mutatjuk meg a kollekció egy részét Petrányi Zsolt rendezésében, illetve ezt követően is folytatjuk a kiállítássorozatot. Az egyik legfontosabb törekvésünk, hogy ne csak a szakmához szóljunk, hanem a szélesebb publikumhoz is.

– Jelenleg a gyűjteményből hol láthatók még festmények?

– Az MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum (egykori Postapalota) reprezentatív tereibe már elhelyeztünk néhány Konok Tamás-festményt, érdekes kapcsolódásnak tartottuk, hogy az épület tervezője, Sándy Gyula építész a művész nagyapja volt. Az épületbe a Konok-képekhez jól illeszkedő geometrikus munkákat, illetve a hatvanas-hetvenes évek neoavantgárd alkotóit választottuk, az MNB Budai Központjába pedig, az épület jellegzetességeit figyelembe véve, inkább figurális műveket helyeztünk ki. Elindult az MNB Arts & Culture Facebook- és Instagram-oldala is. Jelenleg a saját honlap létrehozásán dolgozunk, hogy az érdeklődők első kézből értesülhessenek programjainkról.

Kapcsolódó írásaink

Rendet keresni a káoszban

ĀAz elmúlt és a következő hétvégén ízelítőt kapunk pop-up kiállítás formájában a Magyar Nemzeti Bank kortárs képzőművészeti gyűjteményéből – Mértani formák a térben