Kultúra

Két új kötet bemutatójával folytatódik a PABooks könyvünnepe

Cseh Katinka: A külföldi sikerkönyvek mellett egyre több hazai szerző kötetét jelentetjük meg

Május 14-én folytatódik a Pallas Athéné Könyvkiadó (PABooks) társszervezésében megvalósuló, nagy sikerű könyvünnepi rendezvénysorozat: két új kötet bemutatója, pódiumbeszélgetések, interaktív események, koncert és kiállítások várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Bank budai központjában. Cseh Katinkát, a PABooks ügyvezetőjét a könyvünnep félidejében kérdeztük.

Két új kötet bemutatójával  folytatódik a PABooks könyvünnepe
„Hiányoztak a könyvbemutatókhoz kapcsolódó személyes találkozások”
Fotó: MH

– A május tizennegyedikei újabb programsorozat előtt hogyan értékeli a múlt heti könyvszombat fogadtatását?

– Hatalmas öröm számunkra, hogy nagyon sok érdeklődő figyelmét felkeltették a programjaink. Jó hangulatú, élményekben gazdag napot tölthettek együtt az olvasók, a szerzők és a szakértők. Mindannyiunknak hiányoztak a könyvbemutatókhoz kapcsolódó személyes találkozások, amelyek a Covid-járvány idején szükségszerűen az online térbe helyeződtek át. A könyvünnep részben pótlásaként is szolgál az elmaradt eseményeknek.

– Milyen programokkal készültek május tizennegyedikére?

– Három új kötetet hoztunk a könyvünnepre. Kopátsy Sándor T.E.T.T. – A minőség társadalma című művét május hetedikén mutattuk be. A mostani szombaton pedig Horváth Levente A kínai geopolitikai gondolkodás és Kalamár Beáta Craft Leadership című könyvének bemutatásával készülünk, ahol természetesen maguk a szerzők is aktívan közreműködnek. Horváth Levente a kecskeméti Neumann János Egyetem Eurázsia Központ igazgatója, korábbi sanghaji főkonzul.

Kalamár Beáta pedig coach, a CRAFT & Transformational Leadership executive programok vezetője. Szerveztünk pódiumbeszélgetést a korábban kiadott népszerű menedzsmentkönyveinkről is. Izgalmasnak ígérkeznek a Lámfalussy Sándor Terem programjaival párhuzamosan, az aulában zajló rendezvények is, mint például a Mit üzennek a PABooks-könyvek? című program, amelyen az MNB–BME Könyvklub különdíjas hallgatóinak nagyon érdekes és tanulságos recenziói hallgathatók meg. Továbbá egy interaktív eseményt is kiemelnék, amelyen a látogatók feltárhatják pénzügyi személyiségük titkait. Ahogy a múlt szombaton, úgy most is élőzenei koncert zárja a mozgalmas napot.

– Hogyan mutatná be a Pallas Athéné Könyvkiadó immár ötéves tevékenységét?

– A közgazdaságtan-pénzügy, a geopolitika, a menedzsment és a fenntartható fejlődés tématerületeiről hozzuk el a legfrissebb, akadémiai-egyetemi hátterű külföldi sikerkönyveket a magyar olvasóknak. Ennek érdekében kiváló kapcsolatokat ápolunk a legnagyobb egyetemek, például a Princeton, a Harvard, a Massachusettsi Műszaki Egyetem, a Cambridge vagy a Stanford kiadóival. Kínáltunkban széles olvasótábor találhat kedvére valót, célközönségünket változatos érdeklődési háttérrel nem csupán a menedzserek, az egyetemi oktatók, az egyetemisták vagy a kutatók alkotják, hanem jelen vannak például a keleti és nyugati gondolkodásmódban rejlő különbségek összeegyeztetése vagy a technológiai innováció, a mesterséges intelligencia és a digitalizáció okozta kihívások iránt általánosan érdeklődő olvasók is.

– Mondana példát a két végletre? Mely köteteik a legnépszerűbbek?

– A könnyed management-könyvektől egészen a kvantum-számítástechnika témaköréig kínálunk könyvcsemegéket. Ugyanakkor esetenként kitekintést is teszünk e négy nagy területünkről, például az Akata boszorkány című fantasy regény kiadásával. Ezt a művet a Time Magazine a műfaj minden idők száz legjobbja közé sorolta. A legnagyobb könyvsikerként A kínai észjárást emelném ki, amely az első kötetünk volt, és azóta is lankadatlan az érdeklődés iránta. Úgy látszik, a Távol-Kelet a mai napig is felfedezni való izgalmas világot jelent az európaiak számára, hiszen az ázsiai észjárások sorozatunk másik két kötete, a koreai és a japán is a topkiadványaink közé tartozik, szinte folyamatos az újranyomásuk. Számos könyvünket jelentetjük meg e-bookként és hangoskönyv-változatban is.

– Hol van a helyük a magyar szerzőknek ebben a struktúrában?

– Egyre több kötetet publikálunk hazai szakértők tollából, elég csak a könyvünnepi három bemutatónk szerzőire utalnom. Vagy a korábbi megjelenésekre: Matolcsy György, Csizmadia Norbert, illetve Szilágyi István könyveire hivatkoznom. Emellett megemlíteném Dövényi Zoltán, Nagy Miklós Mihály és Perényi Bálint tavaly nyáron megjelent kötetét is, amely a három szerző klasszikus német geopolitikáról írt legújabb tanulmányait öleli fel.

Kopátsy Sándor frissen bemutatott kötetéről már volt szó, de hozzátenném azt is, hogy a teljes közgazdászi életművét is a PABooks jelenteti meg. Ráadásul nemcsak a pályafutása során publikált harminc könyvét adjuk közre újra, hanem a jelenleg feldolgozás alatt álló terjedelmes kézirathagyatékát is integráljuk ebbe a sorozatba. Rendkívül értékes, tudománytörténeti jelentőséggel bíró kötetünk a magyar származású brit építész, Váci P. Sándor An English Dimension – The Diaries of the Hungarian Count István Széchenyi című kötete, amely valódi különlegességgel szolgál az angol kutatók, történészek és a történelem iránt általánosan érdeklődő olvasók számára is, ugyanis ez az első olyan kiadvány, amely angol nyelven mutat be válogatást Széchenyi naplójából.

A nemzetközi könyv­piacra is kiléptünk vele: az érdeklődők különböző külföldi csatornákon is megvásárolhatják a kötetet, például az Amazon.com felületén. Csakúgy, mint Csizmadia Norbert: Geofusion 2.0 című angol nyelvű könyvét, amelyet egyébként nemcsak magyarul, hanem kínai nyelven is kiadtunk.

Kapcsolódó írásaink