Kultúra

Tablókiállítással emlékezik az MMA a száztíz éve született Ottlik Gézára

Gyerekkortól az elmúlásig

Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Bajza utcai irodaépületének kerítésén végigkövethetjük Ottlik Géza életpályáját.

Tablókiállítással emlékezik az MMA a száztíz éve született Ottlik Gézára
A képeket két hónapon keresztül láthatjuk az akadémia épületénél
Fotó: MH/Katona László

Az akadémia tablókiállítással emlékezik meg az Iskola a határon című regény száztíz éve született szerzőjéről. Összesen tizenöt tabló mutatja be az író életét gyerekkortól az elmúlásig, és közben több idézetet is olvashatunk tőle. A tárlat két hónapon keresztül lesz látható, később a kolozsvári Bánffy-palota fedett udvarában is bemutatják. Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító száztíz éve, 1912. május 9-én született. Írói pályája kezdetét 1939-től datálja, amikor A Drugeth-legenda című elbeszélését Babits Mihály publikálta a Nyugatban.

Kultikus, Iskola a határon című regényét 1959-ben írta meg, a művet a mai napig a század egyik legjelentősebb magyar szépirodalmi alkotásaként tartják számon. Ottlik e művével az 1970-es évek közepén fellépett ifjú írónemzedék ünnepelt szerzőjévé vált. Az elismerés nem csupán a regénynek, illetve a nyugatos irodalmi hagyományt idéző, áthidaló szerepének, hanem Ottlik tradícióőrző személyiségének is szólt.

Az író a szocialista időkben is változatlanul ragaszkodott az általa hozott polgári, intellektuális értékrendhez, ami mellett egész életén át kitartott. Következetesen végigvitte a hatalomtól való különállást, írásaival azt sugallta, hogy tetteink következményeit mindig vállalnunk kell, ahogyan bensőnk függetlenségét is folyamatosan őriznünk kell – emelete ki az MMA. Az akadémia idén Tamási Áronról és Kodály Zoltánról is készít tablókiállítást.

Kapcsolódó írásaink