Kultúra

Kortárs előadások Nagymaroson

Június 23. és 26. között rendezik meg a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozót

Örkény egypercesein alapuló szlovák darab, Petőfi Sándor alakját megidéző cseh produkció, Shakespeare Titus Andronicus című drámájának kortárs lengyel feldolgozása és egy VR-színházi attrakció is látha-tó lesz a visegrádi országok színházi találkozóján.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is izgalmas kortárs produkciókat mutatnak be a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón a visegrádi négyek országainak színházi életéből.

A szervezők közleménye szerint a június 23. és 26. között Nagymaroson zajló rendezvény nyitónapján a Nemzeti Színház Fodrásznő című előadását láthatja a közönség Viktor Rizsakov rendezésében. A darab a boldogság után vágyódó nő sorsának egyetemes problémáival foglalkozik.

Másnap a nyitrai Andreja Bagara Színház Örkény István Egyperces novelláin alapuló A remény hal meg utoljára című előadása lesz látható Peter Oszlík rendezésében. A groteszk humorral átitatott darab – az ismertető szerint – Örkény világán keresztül azt üzeni: minden nehéz helyzetet érdemes egy másik szemszögből, humorral és könnyedén szemlélni.

A cseh Moravské divadlo Olomouc színház egy most készülő gálaprodukciót hoz 25-én a nagymarosi Duna-partra. A Modern Ballett Gala különlegessége, hogy Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulója alkalmából a költő alakját is megidézi.

A zárónapon mutatják be a lengyel Song of the Goat Theater William Shakespeare egyik legvéresebb és legerőszakosabb tragédiája, a Titus Andronicus által inspirált Andronicus-Synecdoche című előadását. A művészek a rossz kezdetét kutatják az emberben, azokat a sebeket keresik, amelyekből a bosszú és az erőszak születik – írták a közleményben.

A szervezők hangsúlyozták, új színházi helyszínként debütál az Ártér, ahol két kortárs magyar produkciót nézhet meg a közönség. Látható lesz az Oberon Társulat Bündeltanz című produkciója, amely a magyar-országi németek elűzésével foglalkozik, míg a Ludwig Trupp társulat A falu rossza című előadása egy reményvesztett szerelmes történetén keresztül a vidéki magyarság életébe enged betekintést. Emellett igazi különlegességnek ígérkezik a lengyel társulat VR-technikán alapuló színházi attrakciója.

Minden nap utcaszínházi produkciók színesítik a programokat magyar és V4-országokból érkező társulatokkal. A zenei és színházi élményeken túl tűzzsonglőrök, gólya-lábasok és számos egyéb program várja a látogatókat. Idén mások mellett a Morcheeba, a Tankcsapda, a Hallott Pénz, az Irie Maffia, a Vad Fruttik és a Hiperkarma is koncertet ad. További részletek a rendezvény honlapján, a Venegyfesztival.hu oldalon olvashatók.

Kapcsolódó írásaink

Egy legendás történet Zalaegerszegen

ĀPéntek este mutatták be a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban Szüle Mihály, Harmath Imre és Walter László Egy bolond százat csinál című zenés vígjátékát Lendvai Zoltán rendezésében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom