Kultúra

Az idén ötvenéves táncházmozgalom alapítóit látta vendégül Áder János és Herczegh Anita

Díszvacsora a Sándor-palotában

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita tiszteletvacsorán látta vendégül tegnap este az idén ötvenéves táncházmozgalom alapítóit a Sándor-palotában.

Az idén ötvenéves táncházmozgalom alapítóit látta vendégül Áder János és Herczegh Anita
Az idén ötvenéves táncházmozgalom alapítóitlátta vendégül Áder János és Herczegh Anita
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A tánc világnapjának előestéjén Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes, Tímár Sándor koreográfus helyett felesége, Tímár Böske táncművész, a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes alapítója, Eredics Gábor Kossuth-díjas népzenész, Jánosi András hegedűművész, Sebő Ferenc Kossuth-díjas népzenész, Sipos Mihály Kossuth-díjas hegedűs és Stoller Antal Bánffy-díjas koreográfus vett részt az eseményen. Az államfő tudósokat, művészeket, sportolókat, de világbajnokságot nyert szakmunkásokat is meghívott már tiszteletvacsorára. Mint ismert, az első táncházat 1972. május 6-án tartották a Liszt Ferenc téri Könyvklubban (mai Írók Boltja), a Bihari Együttes táncosainak szervezésében, élő zenei kísérettel.

A talpalávalót Sebő Ferenc, Halmos Béla és Éri Péter húzta. A szórakozás, amely a rendszer elleni lázadás egyik kifejezési formája is volt (a tűrt kategóriában) sokaknál hivatás, másoknál életfilozófia lett. Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága 2011. november 25-én felvette a Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe a táncházmódszert mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modelljét, amely máig él és virul. A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét.

Kapcsolódó írásaink