Kultúra

Nagy-Britannia pavilonja nyerte az Arany Oroszlánt

Az életműdíjakat is átadták

A legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt idén Nagy-Britannia nyerte, Simone Leigh pedig a főkurátori válogatás legjobb kiállítójának fődíját vehette át az 59. Velencei Képzőművészeti Biennále eredményhirdetésén.

A brit pavilon idén Sonia Boyce Feeling Her Way című kiállításával nyílt meg. Mint a nemzetközi zsűri a díjkiosztó után kiadott közleményében kiemelte, a brit multimediális installáció öt színes bőrű női zenész alakját állítja a középpontba. Különdíjjal jutalmazták a francia pavilont, ahol Zineb Sedira Les reves n’ont pas des titres elnevezésű, multimediális projektje látható, valamint a Velencei Biennálén első alkalommal részt vevő Uganda kiállítását, amelynek címe RADIANCE: They Dream in Time.

Simone Leigh a főkurátori kiállítás bejáratánál elhelyezett szobráért nyerte el az Arany Oroszlánt. Idén a művészetében elsősorban a női test architektúráját és az afroamerikai diaszpóra kultúráját kutató, New York-i művésznek szenteli kiállítását az Egyesült Államok pavilonja is, írta az MTI. A The Milk of Dreams című főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal alkotójának járó Ezüst Oroszlánt a Párizsban élő, libanoni Ali Cherry érdemelte ki, különdíjat pedig a kanadai inuit Shuvinai Ashoona és az amerikai Lynn Hershman Leeson vehetett át. Arany Oroszlán-életműdíjjal a német Katharina Fritsch és a chilei Cecilia Vicuna munkásságát ismerte el a zsűri.

Kapcsolódó írásaink