Kultúra

Átadták a Ravasz László-emlékházat Leányfalun

Küzdeni a feledés ellen

„A 20. század nagy tanulsága a magyarság számára, hogy időtállóan érdemes építkezni, a megmaradáshoz éppen ezért nem elég nagyszerű épületeket építeni, hanem közösségeket kell létrehozni” – hangsúlyozta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombaton Leányfalun a Ravasz László Emlékház, Egyházi Gyűjtemény és Rendezvényközpont átadásakor.

Átadták a Ravasz László-emlékházat Leányfalun
Átadták a Ravasz László-emlékházat Leányfalun
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A megújított épület és kertje, valamint a református püspök szobra felavatásán részt vett még Vitályos Eszter országgyűlési képviselő, Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Adorján András polgármester. Gulyás Gergely ünnepi beszédében kiemelte: Ravasz László az életét szolgálatban töltötte.

„Ahogy ő állta a harcot, nemcsak minden református és minden keresztyén, de minden magyar számára példát jelenthet. Életműve éppen ezért a mának is üzen” – emelte ki. Úgy fogalmazott, az emlékház azért jött létre, hogy küzdjön a feledés ellen. A háromszintes, több mint négyszázötven négyzetméteres épület a kormány ötszázkilencvenmillió forintos támogatásából újult meg. Az emeleti szinten kiállítóteret hoztak létre, amely bemutatja Katona Puszta Sándor pap-költő, a Gulagra száműzött katolikus pap és cserkészvezető, Kölley György és a Filadelfia diakonisszák közösségének sorsát is.

Kapcsolódó írásaink

A boldogság afrikai módon

ĀMungi Ngomane műve egy sajátos gondolkodást mutat be – Az ubuntu filozófiáróljelent meg könyv a Helikon Kiadónál