Kultúra

Erdélyi dokumentumfilmek a Vigadóban a magyar film napja alkalmából

Mozi és háború

A Pesti Vigadóban a magyar film napja alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata szervezésében, április 30-án fiatal alkotók filmjeit vetítik.

Csuja László Sára Sándor-díjas film- és színházrendező. Kilenc hónap háború (2018) című egész estés dokumentumfilmje az orosz–ukrán fegyveres konfliktusról szól. Az alkotás a Szarajevói Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját, majd számos filmfesztiválon és a magyar mozikban is vetítették. K. Kovács Ákos operatőr, rendező Branka című kisfilmjét (2021) többek közt a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál is műsorára tűzte Berlinben.

A délszláv háború idején játszódó kisjátékfilm elnyerte a 20. Lakiteleki Filmszemle, valamint a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál (Spanyolország) fődíját. Sütő Gábor Egy szép melódia című dokumentumfilmjének főhősét orosz fogságban érte a második világháború vége. Kalandos úton, különleges élménnyel tért haza az erdővidéki Vargyasra. A vetítéseket beszélgetés követi az alkotókkal. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A filmestre a Pesti Vigadó honlapján lehet regisztrálni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom