Kultúra

Országszerte ünneplik a magyar költészetet

Versmaratonokkal, könyvbemutatókkal, felolvasóestekkel, hangversenyekkel és szavalóversenyekkel készül a kulturális élet április 11-re, Őrmezőn pedig emlékpadot avatnak a Költők Parkjában

Nemcsak Budapesten, vidéken is színes programokkal emlékeznek meg a magyar költészet napjáról. Összegyűjtöttük, hol milyen előadást szerveznek idén.

Országszerte ünneplik  a magyar költészetet
Több helyszínen a száz éve született Nemes Nagy Ágnesre emlékeznek
Fotó: Fortepan /Hunyady József

Április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ahogy minden évben, idén is országszerte szerveznek kulturális programokat.

Idén is megrendezik például a Versmaraton elnevezésű programot, a Kárpát-medence legnagyobb költészeti eseményét, amelynek során 10 és 22 óra között hatvanegy költő olvassa fel. Az év versei 2022 antológiában megjelent költeményét. A rendezvény több év után ismét a budapesti Márványteremben zajlik majd. A helyszínen újságírók kérdezik majd az alkotókat, és minden órában egy-egy, a békéről szóló, közvetlenül az alkalomra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők. A programra a belépés ingyenes, emellett online is lehet követni a Magyar Napló Kiadó vagy a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán. Emellett Versmaratont rendeznek Őrmezőn is, a Költők parkjában, ahol 11 órakor emlékpadot avatnak a tavaly októberben elhunyt Zelei Miklós költő tiszteletére.

Nagyszabású gálaesttel ünnepli a magyar költészet napját a Nemzeti Színház, a teátrumban hétfőn 18 órakor tartják ugyanis a Versünnep 2022 döntőjét. Az esemény zsűrijében idén mások mellett Szűcs Nelli Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művésszel, illetve Lőrincz P. Gabriella Bella István-díjas beregszászi költőnővel is találkozhatnak az érdeklődők. A profi és amatőr előadók idén Nemes Nagy Ágnes és Illyés Gyula műveiből választhatnak.
Két különleges lírai esttel készül a Várkert Bazár: hétfőn Márai Sándor talán kevésbé ismert, költői életművébe kaphatnak betekintést a nézők Hirtling István színművész előadásában, míg kedden az erdélyi költőnő, Hervay Gizella verseit ismerhetik meg Bocskor Bíborka énekesnő, illetve Vecsei H. Miklós színész fellépésével.

Ősbemutatók egész sorával, rendhagyó zenei hangszer-összeállításokkal és zenével átszőtt költészettel, húsvéti hangulattal készül tavaszi bérletsorozatának következő, április 11-i hangversenyére a Honvéd Férfikar, akik a Pesti Vigadó dísztermében lépnek fel 19 óra 30 perckor. Az Egyenes labirintus című előadás első felében Pilinszky János és Petőfi Sándor versei szólalnak meg hat fiatal zeneszerző feldolgozásában. Az est második részében a nagyhét kerül fókuszba, Nagy László Adrián: Lukács-passió című művének ősbemutatójával.

Nem csak Budapesten emlékeznek meg a költészet napjáról. Zalaegerszegen már a héten elindultak a programok, Szálinger Balázs József Attila-díjas és Salvatore Quasimodo-emlékdíjas költővel a Deák+kert irodalmi portál társszerkesztője beszélgetett szerdán a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban. Emellett hétfőn Sohonyai Attila költő felolvasóestjére is várják a nézőket az Apáczai Művelődési Központban.

Nagykanizsán József Attila születésnapján Nagy Gáspár (1949–2007) emlékére rendeznek vers- és prózamondó versenyt a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Keszthelyen Hozz egy kedvenc verset! címmel tettek közzé felhívást. A jelentkezők a szabadon választott – kortárs és klasszikus – költeményeket április 11-én a Balatoni Színház Simándy-termében szavalhatják el.

Szegeden az Egyetemi Tavasz fesztivál részeként a Vers délben sorozatban minden nap egy-egy költeményt hallgathatnak meg a helyiek a déli harangszó után a Dugonics téren.

Kolozsváron a száz éve született Nemes Nagy Ágnesre emlékeznek a Kolozsvári Állami Magyar Színház Kék hold világa című sorsjátékával, míg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban Kányádi Sándor műveiből készült előadással ünneplik a költészet napját.

Emlékérmét bocsát ki a jegybank a költőnő tiszteletére


A Magyar Nemzeti Bank tizenötezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki Nemes Nagy Ágnes születésének századik évfordulója alkalmából április 11-én. A Pelcz Balázs szobrászművész által tervezett és a Petőfi Irodalmi Múzeum szakértésével készült emlékérme előlapjának központi motívuma Nemes Nagy Szobrokat vittem című versének képi megjelenítése: egy süllyedő vitorláshajó stilizált ábrázolása három óriási fejszoborral a fedélzetén. „A költemény, mely a sírkövén is olvasható, Nemes Nagy Ágnes életművének központi kérdését, az alkotó ember dilemmáját fogalmazza meg a verseire oly jellemző szikár megfogalmazással, a tárgyiasság eszközével” – írta a jegybank. Az emlékpénz hátlapján a költőnő portréja látható, a háttérben könyveivel és az általa példaképként tisztelt Babits Mihály költő portréjával. Az ezüst érme a rendelkezésre álló készlet függvényében három hónapig, a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható meg.

Kapcsolódó írásaink