Kultúra

Átadták a felújított Walter Rózsi-villát

Az első, közpénzből restaurált modernista lakóépület május 18-án kiállítással nyílik meg a közönség előtt – Gulyás Gergely: Nagy szükség van arra, hogy jobban értsük az építészetet

A Walter Rózsi-villa felújításával a magyar építészet és műemlékvédelem története a területet régóta megillető alkalmas kiállítóteret kap – fogalmazott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap a Bajza utcai épület ünnepélyes átadásán.

Átadták a felújított Walter Rózsi-villát
A házat 1936-ban Fischer József Le Corbusier elvei alapján tervezte
Fotó: MH/Török Péter

A Magyar Művészeti Akadémia fenntartásában működő Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) tárlatainak, kisebb koncerteknek és más rendezvényeknek ad otthont május 18-tól az a korhűen felújított Bajza utcai villa, amelyet a második világháború előtti évek híres operaénekese, Walter Rózsi és családja számára tervezett 1936-ban Fischer József Le Corbusier elvei alapján.

A statikai tervezést az első magyar statikus mérnöknő, Fischer József felesége, Pécsi Eszter végezte el. „Nagy szükség van arra, hogy jobban értsük az építészetet, a korábbi idők történeteit, mesterműveit, a mestereket és gondolataikat. Meg kell érteni, hogy az építészetben mi a korszellem, amely múlékony, és mi az belőle, ami századok múltán is kiállja az idők próbáját. Épített örökségünk megőrzése nélkül a nemzeti kultúra megóvása elképzelhetetlen” – emelte ki Gulyás Gergely az épület felavatásán.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány 2010 óta nagy horderejű kulturális vállalkozásokat vitt sikerre, és ezzel a világ figyelmét is felkeltette. Példaként említette a Liget-projekt részeként megvalósult Magyar Zene Házát, az Operaház, a Zeneakadémia felújítását, az Eiffel Műhelyház megvalósulását, a Budavári Palotában zajló építkezéseket, a kastély- és várprogramot. A Walter Rózsi-villa felújításának finanszírozója és a MÉM MDK fenntartója a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).

Vashegyi György, az MMA elnöke elmondta: Magyarországon ez az első, közpénzből felújított modernista villa, amely megnyitja kapuit a közönség előtt. Hozzátette: a MÉM MDK végleges elhelyezését célzó beruházást a kormány kiemelten közérdekűvé nyilvánította.

„A Magyar Építészeti Múzeum az egész Kárpát-medence legjelentősebb építészeti közgyűjteménye, amely a magyar építészet meghatározó alkotóinak, alkotásainak, dokumentumainak felkutatásával, gyűjtésével, kezelésével, illetve a magyar örökségvédelem intézményszintű archiválásával foglalkozik” – foglalta össze az MMA elnöke. A múzeum jelenleg ideiglenes telephelyen, az angyalföldi Jász utcában működik.

Almássy Kornél, a MÉM MDK igazgatója arról szólt, hogy a most felújított villa szomszédságában majdan megvalósuló épületegyüttes, az Építészet Ligete a magyar építészeti kultúra páratlan kincsestárát, mintegy 1,3 millió dokumentumot, tervet, fotót, bútort fog tudni bemutatni.

A villa felújítása Kokas László építész tervei alapján 2020 és 2022 között valósult meg. Az építész lapunknak elmondta: mostoha állapotban volt a villa, amikor nekikezdett a tervezésnek. Az 1949-ben államosított épületet a Belügyminisztérium kórháza, majd a Corvin Ottó Kórház használta hatvan éven át. Kokas László és munkatársai dokumentumokból rekonstruálták, hogyan nézett ki az épület. Az volt a cél, hogy a látogatók szinte érezzék Walter Rózsi parfümjét a falak között. A kortárs modern technikai berendezéseket igyekeztek elrejteni a szemlélők elől, hogy a hatás minél teljesebb legyen.  

A látogatók előtt május 18-án a Színtér és lakótér – a villa című kiállítással nyílik meg az épület, a tárlat a két világháború közti otthon és lakhatás témáját járja körül.

Kapcsolódó írásaink