Kultúra

Lovagi erények és középkori itáliai méregkeverők Nagy Lajos király korában

Csaták és intrikák

Anjou címmel mutatja be ma este 19 órakor legújabb történelmi előadását Budapesten, a Pozsonyi úti Altemplomban a Magyar Kanizsai Udvari Színház.

Lovagi erények és középkori itáliai méregkeverők Nagy Lajos király korában
Hiteles források alapján készült az előadás
Fotó: Magyar Kanizsai Udvari Kamaras

A Papp Janó pompás jelmezeivel és díszleteivel, valamint a Liszt Ferenc-díjas Zsoldos Béla zenéjével színpadra kerülő darab Nagy Lajos király korába, és az intrikákban, méregkeverőkben és élvezetekben bővelkedő nápolyi királyi udvarba kalauzolja a nézőt. Megtudhatjuk, a lovagkirály milyen geostratégiai okokból vezetett hadjáratot Nápolyba, mi köze mindennek a pápák avignoni fogságához és a százéves háborúhoz.

A színpadi mű emléket állít Lackfi Endre tatárok ellen vezetett hadjáratának is, amelyben a székelyek fényes győzelmet arattak a kán seregei felett, és a legenda szerint a Szűzanya és Szent László király szintén nagy szerepet játszottak a győzelemben.

A darabot Andrási Attila rendezte, aki a történelmi hűség érdekében ezúttal is korabeli forrásokat tanulmányozott, illetve Bárány Attilával, a Debreceni Tudományegyetem Történettudományi tanszékének vezetőjével konzultált. A főbb szerepekben Orbán Borit, Nagy Enikőt, Jantyik Csabát és Dóczi Pétert láthatjuk.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom